ΔΕΣΦΑ:Στα 500 εκατ.ευρώ το κοινοπρακτικό δάνειο με τις συστημικές τράπεζες

Κοινοπρακτικό δάνειο υπογράφουν με το ΔΕΣΦΑ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας μετά από μια σειρά μακρών διαπραγματεύσεων. Η όλη χρηματοδότηση που φτάνει τα 500 εκ. ευρώ αφορά έργα επέκτασης, εκσυγχρονισμού και συντήρησης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου για τα επόμενα 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή υπερβαίνει τα €540 εκατ., περιλαμβάνοντας 48 έργα υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ

την επόμενη δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται , το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030, όπως έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, «εμπεριέχει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το σύστημα σε νέες περιοχές και αγορές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής». Μάλιστα όπως τόνισε η κα Galli υπάρχει αισιοδοξία ότι πολλά έργα από αυτά θα λάβουν και κοινοτική χρηματοδότηση παρά τους αυστηρούς κανόνες που θέτει η ΕΕ κυρίως λόγω των μεγάλων αναγκών της ευρύτερης περιοχής σε φυσικό αέριο που αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο για την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Στα έργα αυτά σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τον Ιούλιο σε συνάντηση με δημοσιογράφους η διοίκηση της εταιρίας ξεχωρίζει η ανάπτυξη νέων αγωγών Υψηλής Πίεσης στη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Πάτρας, Η τελική επενδυτική απόφαση για τη Δ. Μακεδονία αναμένεται μέχρι το Νοε. 2021 και για τη Δ. Ελλάδα μέχρι τον Ιαν. 2023.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, «επενδύοντας στις δυνατότητες του Τερματικού Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει μια σειρά εγκαταστάσεων Small Scale LNG, όπως ο Πιλοτικός Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG (LNG Truck Loading) και η νέα προβλήτα Small Scale LNG (Small Scale LNG Jetty).

Σημαντικό ρόλο στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030 καταλαμβάνει, επίσης η Αναβάθμιση του Σταθμού Συμπίεσης στη Νέα Μεσήμβρια, καθώς και η κατασκευή νέων Σταθμών Συμπίεσης στην Αμπέλια και στους Κήπους και Ρυθμιστικού Σταθμού στην Κομοτηνή.

Γιώργος Αλεξάκης

ΔΕΣΦΑσυστημικές τράπεζες
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα