ΔΕΘ: Τα έξι «κλειδιά» που θα κρίνουν τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

14:06 4/9/2022 - Πηγή: Reporter

Το προσεχές Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το πακέτο της ΔΕΘ, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι κανένα μέτρο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει την καλύτερη δυνατή αποτύπωση της μεγάλης εικόνας και για τον λόγο αυτό το «πακέτο της ΔΕΘ» μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και λίγες ώρες πριν.

Την παραπάνω τοποθέτηση έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές

και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει τονίσει ότι στο τραπέζι υπάρχουν μία σειρά προτάσεων, πλήρως κοστολογημένων, από τις οποίες ο πρωθυπουργός θα κάνει τις επιλογές με βάση τις προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει, αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Παρακάτω, είναι τα έξι σημεία-κλειδιά που θα καθορίσουν το «πακέτο της ΔΕΘ»

Την προσεχή Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2022, η οποία αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.Την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση.Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον μήνα Αύγουστο. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον εν λόγω μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη έχει δημιουργηθεί.Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η επίδοση στον τουρισμό. Όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019 με τα έσοδα στα 18,2 δισ., μπορεί να καταρριφθεί και ο πήχης μπορεί να μπει υψηλότερα. Στο κυβερνητικό επιτελείο θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα εντός της προσεχούς εβδομάδος με ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου.Την προσεχή Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0,50-0,75%, ανάλογα με το πόσο ηχηρό μήνυμα θέλει να στείλει η Κεντρική Τράπεζα.Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, με την Κομισιόν να δείχνει αποφασισμένη να βάλει φρένο στις εκτοξευμένες τιμες.

Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μεταξύ άλλων, το πρωί της Κυριακής (4/9), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις, καθώς και ότι τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ιδέες πέραν των συνηθισμένων για τη στήριξη των πολιτών.

ΔΕΘΑνακοινώσειςμέτραΜητσοτακηςπρωθυπουργόςΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα