ΔΝΤ για Ινδία: «Εύκολα» η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον πλανήτη

15:29 1/3/2024 - Πηγή: Reporter

Η Ινδία είναι «με ευκολία» η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον πλανήτη, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Krishnamurthy Subramanian, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών το γ’ τρίμηνο του 2023.

Η οικονομία της Ινδίας «έτρεξε» με ρυθμό 8,4%, τον υψηλότερο των τελευταίων έξι τριμήνων, με ώθηση από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την ενισχυμένη δραστηριότητα στον μεταποιητικό και κατασκευαστικό

κλάδο.

«Αν δείτε τα νούμερα του ΑΕΠ... η Ινδία διεκδικεί ρυθμό ανάπτυξης 8% φέτος», δήλωσε στο CNBC ο Subramanian, που έχει στο παρελθόν διατελέσει και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ινδίας ανέβασε τον πήχη για το outlook της ανάπτυξης από το 7,3% στο 7,6%, το οικονομικό έτος 2023-2024.

Ο Subramanian δήλωσε επίσης η οικονομική πρόοδος οφείλεται στην μετατόπισης της προσοχής της ινδικής οικονομίας προς υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας παρουσίασε έναν δημοσιονομικά συνετό ενδιάμεσο προϋπολογισμό, με τον οποίο υπολογίζει ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2025 από το αναθεωρημένο 5,8% για το 2024, ενώ τόνισε το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δαπάνες για υποδομές.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη αύξηση 11,1% στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, στα 11,11 τρισ. ρουπίες (133,9 δισ. δολάρια) το οικονομικό έτος 2025, και 11,4% στα φορολογικά έσοδα, στα 38,31 τρισ. ρουπίες.

Ο Subramanian είπε ότι αναμένει ανάλογη σύνεση και από τον συνολικό προϋπολογισμό της Ινδίας και των εξαρτώμενων εδαφών, ο οποίος θα κατατεθεί μετά τις γενικές εκλογές της χώρας. «Περιμένω ότι θα συνεχιστεί το focus στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ και τα δημοσιονομικά νούμερα δείχνουν υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

#Διεθνές_Νομισματικό_Ταμείο #ΙΝΔΙΚΗ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #CNBC
Keywords
Αναζητήσεις
dnt-gia-india-efkola-i-tachytera-anaptyssomeni-oikonomia-ston-planiti.htm
Τυχαία Θέματα