ΔΟΑΕ: Ανησυχία για την πιθανότητα στοχοποίησης πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε πως τον ανησυχεί το ενδεχόμενο το Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ στρατηγός Χερτσί Χαλεβί διεμήνυσε πως θα υπάρξει ανταπόδοση μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, που πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τον αποδιδόμενο στην ισραηλινή αεροπορία βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την

1η Απριλίου. Αυτό συνέβη παρότι πολλές πλευρές απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, καθώς εντείνεται ο φόβος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι σημείωσε πως η Τεχεράνη έκλεισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της για «λόγους ασφαλείας». Αν και επαναλειτούργησαν χθες, πρόσθεσε, επέλεξε να μη στείλει επιθεωρητές προτού «δούμε ότι η κατάσταση είναι απόλυτα ήρεμη». «Θα ξαναρχίσουμε αύριο» τις επιθεωρήσεις, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως η σοβαρή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ «δεν είχε αντίκτυπο» στο έργο των επιθεωρητών ως αυτό το στάδιο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να στοχοποιήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ απάντησε πως «πάντα μας ανησυχεί αυτή η πιθανότητα» και απηύθυνε έκκληση «για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Το Ιράν λέει πάγια πως το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας είναι αποκλειστικά πολιτικό και έχει ειρηνικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Το Ισραήλ και οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη πως έχει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

#ΔΟΑΕ #Ιράν #πυρηνικές_εγκαταστάσεις #Ισραήλ #επίθεση #στοχοποίηση #στόχευση
Keywords
Αναζητήσεις
doae-anisychia-gia-tin-pithanotita-stochopoiisis-pyrinikon-egkatastaseon-tou-iran.htm
Τυχαία Θέματα