Δολάριο: Οι αναλυτές αναμένουν πτωτική πορεία που θα διαρκέσει μήνες

Σε χαμηλό ενός και πλέον έτους βρίσκεται το δολάριο, εντείνοντας τις ανησυχίες των αναλυτών ότι η αλλαγή του αφηγήματος όσον αφορά στο κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο αναλυτής της Standard Bank, Στίβεν Μπάροου, ανέφερε ότι «η εκτίμησή μας πως το δολάριο θα εισέλθει σε πολυετή πτωτική τάση βασίζεται μερικώς στην εκτίμηση πως ο κύκλος σύσφιξης της Fed

θα μετατραπεί σε κύκλο χαλάρωσης, κάτι που θα περιορίσει την ισοτιμία του greenback».

Πολλοί επενδυτές αναμένουν πτωτική πορεία του δολαρίου εδώ και μήνες. «Η πιθανότερη πορεία για το δολάριο ενδέχεται να είναι καθοδική τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επενδυτής της BNP Paribas Asset Management, Πίτερ Βασάλο, σημειώνοντας πως τα νομίσματα τα οποία θα βγουν κερδισμένα είναι το αυστραλιανό δολάριο, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και η νορβηγική κορώνα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Σάιμον Γουάιτ, «η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του δολαρίου αναμένεται να παραμείνει απαράλλακτη, τη στιγμή που η καμπύλη των πραγματικών αποδόσεων οριζοντιοποιείται. Ένας από τους καλύτερους δείκτες για την πορεία του δολαρίου είναι η καμπύλη αυτή».

Για τους απαισιόδοξους επενδυτές, η σημαντικότερη απειλή είναι πως η δυναμική αυτή ενδέχεται θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη αυτό τον μήνα.

Μια μεγάλη μερίδα επενδυτών, σημειώνει ότι η στήριξη για το δολάριο, θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η Fed σταματήσει την προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού της τη στιγμή που η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει με την νομισματική της σύσφιξη για περισσότερο χρόνο.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην αλλαγή των πληθωριστικών προσεγγίσεων», ανέφερε ο Κέιχιλ. Η Goldman υπολογίζει πως η ισοτιμία του δολαρίου θα μειωθεί στα $1,15/ευρώ το 2024 από το τρέχον $1,12/ευρώ, ενώ το γεν θα ενισχυθεί στα 125/δολάριο από τα τρέχοντα 139/δολάριο.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Amundi Asset Management, Παρές Ουπαντγιάγια, «βάσει της αξιολόγησής του, το δολάριο είναι υπερεκτιμημένο αυτή τη στιγμή. Πιστεύω πως οι αγορές θα αρχίσουν να αλλάζουν το αφήγημα αυτό σιγά σιγά».

δολαριοΝΟΜΙΣΜΑΤΑισοτιμία ΗΠΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
dolario-oi-analytes-anamenoun-ptotiki-poreia-pou-tha-diarkesei-mines.htm
Τυχαία Θέματα