ΕΕ: Ενισχύεται η ικανότητα της ν’ αντιμετωπίζει απειλές στον Κυβερνοχώρο

Νέους Νόμους, για την αλληλεγγύη στον Κυβερνοχώρο και τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας στην ΕΕ, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να εντοπίζει και να προετοιμάζεται για απειλές στον κυβερνοχώρο, μ’ ένα νέο δίκτυο εθνικών κόμβων στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο «Cyber Solidarity Act» στοχεύει να οικοδομήσει μια πιο ανθεκτική, συλλογική απάντηση της ΕΕ έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο. Η νομοθεσία που εγκρίθηκε την Τετάρτη, η οποία έχει

ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα με το Συμβούλιο, θα ενισχύσει την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντοπίζει, να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε απειλές και συμβάντα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Οι βασικοί στόχοι της πρότασης περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανίχνευσης και της επίγνωσης της κατάστασης σε επίπεδο ΕΕ για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, τη βελτίωση των ικανοτήτων ετοιμότητας και αντίδρασης για σημαντικά περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν πρωτίστως μέσω ενός πανευρωπαϊκού δικτύου εθνικών κόμβων στον κυβερνοχώρο και με τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης στον κυβερνοχώρο και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ελέγχου περιστατικών κυβερνοασφάλειας.

Ένας χωριστός νόμος για τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας, που επίσης εγκρίθηκε την Τετάρτη, θα εισαγάγει συστήματα πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, για υπηρεσίες που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες που υποστηρίζουν τη διαχείριση κινδύνου κυβερνοασφάλειας ενός οργανισμού.

Ο νόμος έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη σημασία των διαχειριζόμενων υπηρεσιών ασφαλείας για την πρόληψη και τον μετριασμό περιστατικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Επιδιώκει να αποτρέψει τον κατακερματισμό της αγοράς λόγω των διαφορετικών εθνικών συστημάτων πιστοποίησης, θεσπίζοντας ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης.

Η επικεφαλής ευρωβουλευτής για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο, Ισπανιδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Lina Gálvez Muñoz δήλωσε:

«Αυτή η ψηφοφορία για τον νόμο για την κυβερνοαλληλεγγύη είναι μια νίκη για τις δημοκρατίες μας σε έναν όλο και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο. προετοιμασία και απάντηση σε κυβερνοαπειλές και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. "Δημιουργούμε ένα συνεργατικό εργαλείο για να υπερασπιστούμε την ιθαγένειά μας, τις δημοκρατίες μας και τις υποδομές μας».

Η επικεφαλής ευρωβουλευτής για τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών από την Μάλτα Josianne Cutajar δήλωσε:

«Αυτή η ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για ένα δημοκρατικό και διαφανές σύστημα πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας για διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας που αποφεύγει τον κατακερματισμό της αγοράς».

«Ο νόμος αναγνωρίζει τη σημασία της υποστήριξης των ΜΜΕ υπό το πρίσμα της εφαρμογής της νέας πράξης, όπως μέσω περισσότερης οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης, σαφέστερου ορισμού των διαχειριζόμενων υπηρεσιών ασφαλείας και αναγνώρισης των προκλήσεων που θέτει το υφιστάμενο κενό δεξιοτήτων. Αυτό το σαφές πλαίσιο, αυξάνουμε τη διαφάνεια στη διαδικασία πιστοποίησης των συστημάτων, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενισχύοντας την ασφάλεια εντός της ΕΕ για τους πολλούς, όχι μόνο τους λίγους», πρόσθεσε.

*Ο νόμος για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο εγκρίθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 86 αποχές, ενώ η νομοθεσία για τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας εγκρίθηκε με 530 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 53 αποχές. Και οι δύο θα χρειαστούν τώρα την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο προκειμένου να γίνουν νόμοι.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#κυβερνοχώρος #ΕΕ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ #Ευρωκοινοβούλιο
Keywords
Αναζητήσεις
ee-enischyetai-i-ikanotita-tis-n-antimetopizei-apeiles-ston-kyvernochoro.htm
Τυχαία Θέματα