ΕΕ: Με πανεπιστημιακή εκπαίδευση δύο στους πέντε νέους 25-34 ετών

Το 42% του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 25-34 ετών, είχαν μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2022 (ορισμένα άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μπορεί να συνεχίζουν να σπουδάζουν), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Από τις 240 περιφέρειες με διαθέσιμα δεδομένα, υπήρχαν 72 περιφέρειες (που ισοδυναμούν με το 30% όλων των περιφερειών της ΕΕ) όπου αυτό το μερίδιο είχε ήδη φτάσει ή ξεπεράσει τον στόχο 45% της ΕΕ για αυτή την περιοχή.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πρωτεύουσα περιφέρεια (capital region) της Λιθουανίας

με 73,6%, ακολουθούμενη από τις άλλες 11 περιφέρειες όπου τουλάχιστον το 60% των νέων είχε πανεπιστημιακό μορφωτικό επίπεδο. Αυτές περιελάμβαναν τις πρωτεύουσες περιφέρειες της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου και της Δανίας. Πολλές από αυτές τις περιοχές προσελκύουν άτομα με υψηλή ειδίκευση, πιθανώς λόγω των πολλών ευκαιριών εκπαίδευσης, απασχόλησης και τρόπου ζωής που προσφέρουν.

Σχετικά υψηλά μερίδια επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφηκαν επίσης σε δύο περιοχές που ειδικεύονται σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας ή/και παραγωγής υψηλής τεχνολογίας. Πρόκειται για την Ουτρέχτη στην Ολλανδία και την País Vasco στη βόρεια Ισπανία. Η Βόρεια και Δυτική Ιρλανδία ήταν η μόνη άλλη περιοχή στην ΕΕ που κατέγραψε μερίδιο άνω του 60%.

Στο άλλο άκρο της κατανομής, υπήρχαν 17 περιφέρειες όπου λιγότερο από το ένα τέταρτο όλων των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση το 2022. Επτά από τις 8 περιφέρειες της Ρουμανίας, τρεις περιφέρειες στην Ουγγαρία, δύο περιφέρειες στη Βουλγαρία, μία μόνο περιφέρεια στην Τσεχία, τρεις περιφέρειες στη νότια Ιταλία και την εξόχως απόκεντρη περιοχή της Γουιάνης (Γαλλία). Ορισμένες από αυτές τις περιφέρειες χαρακτηρίστηκαν ως αγροτικές/απομονωμένες περιοχές με χαμηλό επίπεδο ευκαιριών απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης. Άλλες χαρακτηρίστηκαν από τη σχετικά υψηλή εξειδίκευσή τους σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τους μαθητές να εισέρχονται στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων μαθητείας και κατάρτισης και όχι ακαδημαϊκών προσόντων.

Τα χαμηλότερα περιφερειακά επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφηκαν στις ρουμανικές περιφέρειες Sud-Muntenia (16%) και Sud-Est (17%), στην τσεχική περιφέρεια Severozápad (18%) και στην ουγγρική περιφέρεια Észak-Magyarország (18,2%).

#eurostat #Ευρωπαϊκή_Ενωση #ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ_ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ #ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ #CAPITAL_REGION
Keywords
Τυχαία Θέματα