ΕΕ: Νέα συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό

13:37 9/4/2024 - Πηγή: Reporter

Σήμερα, Τρίτη (9/4), οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών ενέκριναν τη συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, μια προσωρινή συμφωνία για την καλύτερη διαχείριση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου με τη βελτιστοποίηση των διαδρομών πτήσεων και τη μείωση των καθυστερήσεων πτήσεων.

Το σχέδιο κειμένου που συμφωνήθηκε ανεπίσημα τον περασμένο μήνα από τη βελγική προεδρία του Συμβουλίου και τους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τους εισηγητές του ΕΚ Marian-Jean Marinescu (ΕΛΚ, Ρουμανία) και Bogusław Liberadzki (S&D, PL), μεταρρυθμίζει τους λεγόμενους

κανόνες του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.

Η συμφωνία εισάγει σχέδια απόδοσης για υπηρεσίες αεροναυτιλίας για τη βελτίωση της διαχείρισης του δικτύου του εναέριου χώρου της ΕΕ, με δεσμευτικούς στόχους και κίνητρα για να γίνουν οι πτήσεις πιο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν στις διαπραγματεύσεις, διατάξεις για να συμβάλουν οι υπηρεσίες αεροναυτιλίας και η διαχείριση του δικτύου στην κλιματική ουδετερότητα.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η Επιτροπή θα εγκρίνει στόχους επιδόσεων της ΕΕ σχετικά με τη χωρητικότητα, την αποδοτικότητα κόστους, το κλίμα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες για τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας. Η απόδοση αυτών των υπηρεσιών έναντι αυτών των στόχων θα επανεξετάζεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Κομισιόν θα πρέπει να διεξαγάγει μελέτη, για να βοηθήσει στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο τα τέλη που επιβάλλονται στους χρήστες του εναέριου χώρου (αεροπορικές εταιρείες ή επιχειρήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών) για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας θα μπορούσαν να τους ενθαρρύνουν να είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.

Η συμφωνία για τους νέους κανόνες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού την Τρίτη με 31 ψήφους υπέρ, δύο κατά και μία αποχή. Τώρα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και αργότερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ιστορικό:

Το 2013 η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση των κανόνων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, αλλά ο φάκελος είχε κολλήσει στα κράτη μέλη μέχρι το Brexit, γεγονός που ώθησε την Επιτροπή να αναβαθμίσει την πρόταση το 2020. Το επόμενο έτος οι νομοθέτες ενημέρωσαν τις θέσεις τους και συμμετείχαν σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν σε νέα σχέδια κανόνων.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#ΕΕ #ΕΝΙΑΙΟΣ_ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ_ΟΥΡΑΝΟΣ #Ευρωβουλή #ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα