ΕΕ: Συμφωνία Συμβουλίου-Ευρωκοινοβουλίου για τη μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων

Την Πέμπτη (5.10.23), το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για περαιτέρω μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ και του παγκόσμιου κλίματος.

Η Συμφωνία προβλέπει, ολική σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων έως το 2050 , επιτάχυνση της μετάβασης προς λύσεις φιλικές προς το κλίμα , Τα φθοριούχα αέρια να χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως ψυγεία, κλιματισμός, αντλίες θερμότητας, πυροπροστασία.

Κατόπιν αιτήματος του ευρωκοινοβουλίου, η συμφωνία προβλέπει τον στόχο για μηδενικούς υδροφθοράνθρακες (HFC) έως το 2050,

συμπεριλαμβανομένης της τροχιάς μείωσης της ποσόστωσης κατανάλωσης της ΕΕ μεταξύ 2024-2049Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε αυστηρές απαιτήσεις που απαγορεύουν τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια , για να τονωθεί η υιοθέτηση πιο φιλικών προς το κλίμα λύσεων και να παρέχεται βεβαιότητα σε κατασκευαστές και επενδυτές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες σταδιακής κατάργησης για τη χρήση φθοριούχων αερίων σε τομείς όπου είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφικτό να στραφούν σε εναλλακτικές που δεν χρησιμοποιούν φθοριούχα αέρια, όπως οικιακή ψύξη, κλιματισμός και αντλίες θερμότητας.

Η συμφωνία καλύπτει επίσης αυστηρούς όρους και προθεσμίες για τη χρήση φθοριούχων αερίων με υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη για την εξυπηρέτηση ή τη συντήρηση διαφορετικών τύπων εξοπλισμού.

Ο εισηγητής, Ολλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Bas Eickhout δήλωσε:

«Καταλήξαμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία που θα έδινε τέλος στα φθοριούχα αέρια. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο επειδή αυτά τα αέρια είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το κλίμα, αλλά παρέχουμε επίσης σαφήνεια στις εταιρείες και, ως εκ τούτου, ασφάλεια επενδύσεων.

Σπάμε τον ατελείωτο κύκλο των νέων χημικών κοκτέιλ που κινδυνεύουν να παρασύρουν τεχνολογίες όπως οι αντλίες θερμότητας και οι συσκευές διανομής – οι οποίες είναι βασικές για την ενεργειακή μας μετάβαση – στη συζήτηση για το PFAS. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης καθαρών εναλλακτικών λύσεων για τα φθοριούχα αέρια, επομένως αυτός ο νόμος θα είναι καλός για το κλίμα και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Συμβούλιο ΕΕΕυρωκοινοβούλιο
Keywords
Αναζητήσεις
ee-symfonia-symvouliou-evrokoinovouliou-gia-ti-meiosi-ton-ekpobon-fthoriouchon-aerion.htm
Τυχαία Θέματα