ΕΕ-Συμβούλιο Ευρώπης: Απεργάζονται Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά!

Το νέο κοινό έργο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Συμβουλίου της Ευρώπης για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη ξεκίνησε στο Στρασβούργο.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης και υλοποιείται από τη Διεύθυνση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης σε στενή συνεργασία με το Βέλγιο, την Πολωνία και τη Σλοβενία ως χώρες εστίασης και την Ελλάδα, την Ουγγαρία

και την Πορτογαλία ως χώρες εταίρους έως το τέλος Μαρτίου 2026.

Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τον νόμο – ως παραβάτες, θύματα, μάρτυρες ή διάδικοι σε δικαστικές και μη δικαστικές διαδικασίες – αντιμετωπίζουν συχνά έναν εκφοβιστικό και δυνητικά επιβλαβή κόσμο ενηλίκων και μια σειρά από προκλήσεις λόγω της ιδιότητάς τους ως παιδιών.

Το έργο πηγάζει από την κοινή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αυτά τα κενά και να καταστήσουν τα συστήματα δικαιοσύνης φιλικά προς τα παιδιά στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2022-2027) και τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το έργο στοχεύει στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Παιδί - Φιλική Δικαιοσύνη.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών σε επαφή με το νόμο.

Το Εργαλείο Αξιολόγησης της Δικαιοσύνης που είναι φιλικό προς τα παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης θα οριστικοποιηθεί και θα αναπτυχθεί στο Βέλγιο, την Πολωνία και τη Σλοβενία - τις τρεις επιλεγμένες χώρες εστίασης του έργου. Αυτό το εργαλείο θα αξιολογήσει τα νομικά και πολιτικά τους πλαίσια σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις για βελτίωση

Στη συνέχεια, νομικοί και μη νομικοί επαγγελματίες που εργάζονται για και με παιδιά σε επαφή με το νόμο θα λάβουν στοχευμένη εκπαίδευση, μέσω του προγράμματος HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης, για φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, διασφαλίζοντας ότι διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να εφαρμόζουν αποτελεσματικά φιλικές προς τα παιδιά διαδικασίες.

Επιπλέον, τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το νόμο και τους κηδεμόνες τους, ειδικά εκείνα που αντιμετωπίζουν ευάλωτα σημεία, θα ενδυναμωθούν μέσω δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματά τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από δικαστικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες.

Οι τρεις χώρες εταίροι του έργου – Ελλάδα, Ουγγαρία και Πορτογαλία – θα συνεισφέρουν τις μοναδικές προοπτικές και τις γνώσεις τους στη Διευθύνουσα Επιτροπή του έργου, εμπλουτίζοντας τη συνολική προσέγγιση και διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητά της σε διάφορα ευρωπαϊκά πλαίσια.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#EE #Συμβούλιο_της_Ευρώπης #Δικαιοσύνη #ΠΑΙΔΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα