Έκρυθμη κατάσταση στο Ισραήλ- «Παίζει» με το πολίτευμα ο Νετανιάχου

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί από το βράδυ της Κυριακής (27/3) στο Ισραήλ, με τη δικαστική μεταρρύθμιση να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προτείνεται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου, η οποία είναι μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, έχει στόχο να αυξηθεί η εξουσία των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών.

Η αντιπολίτευση προσπάθησε με πρόταση μομφής να αποτρέψει την ομολογουμένως επικίνδυνη για το πολίτευμα μεταρρύθμιση, αλλά ο Νετανιάχου διασώθηκε με 59 ψήφους κατά της πρότασης μομφής και 53 υπέρ.

Ωστόσο,

δεν ήταν αυτό το τέλος του δράματος, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης παίρνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις τη Δευτέρα (27/3) κι αφού προηγήθηκε έκκληση και από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ να «σταματήσει αμέσως» τη νομοθετική εργασία πάνω στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί και πάλι μπροστά από το κτίριο της ισραηλινής βουλή, Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ απαιτώντας την απόσυρση του αμφιλεγόμενο σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όλοι οι δρόμοι γύρω από την Κνεσέτ έχουν αποκλειστεί, και χιλιάδες ακόμα διαδηλωτές συνεχίζουν να φτάνουν από την είσοδο της πόλης.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις. Ανώτερες αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι φοβούνται «άμεση κλιμάκωση» αφού ακροδεξιοί ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι θα διαδηλώσουν τη Δευτέρα στην Κνεσέτ υπέρ της μεταρρύθμισης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν και στην πόλη Μπερ Σεβά τη Δευτέρα, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τη δικαστική αναθεώρηση. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται και κοντά στο Ινστιτούτο Weizmann στο Rehovot.

Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν και στους δρόμους του Τελ Αβίβ μετά την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από τον Νετανιάχου επειδή ζήτησε την απόσυρση της μεταρρύθμισης εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ.

ΙσραήλΝετανιαχου
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα