ΕΚΤ: Έλεγχοι στις ευρωπαϊκές τράπεζες για πρόβλεψη κινδύνων τύπου SVB

Όλο και περισσότερο δεδομένα από μεγάλες τράπεζες της ζώνης του ευρώ συλλέγει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους Financial Times, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για την έκθεσή τους στην απότομη άνοδο των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

σημείωσε σήμερα (25/4) ότι η τράπεζα εξετάζει εάν οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των δανειστών, η αξία των οποίων έχει «βυθιστεί» καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, θα μπορούσαν να διαβρώσουν την κεφαλαιακή της βάση σε μια κρίση.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) σημείωσε ότι «έχουμε τα ποσά αλλά δεν έχουμε λεπτομερείς πληροφορίες για τις πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνου, για παράδειγμα, όσον αφορά τον κίνδυνο που διατρέχουν αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού από τα επιτόκια».

«Οπότε, οι πληροφορίες που συγκεντρώνουμε τώρα θα μας επιτρέψει να έχουμε μια καλύτερη, πιο λεπτομερή εικόνα για το επιτοκιακό ρίσκο στα βιβλία των τραπεζών» πρόσθεσε.

Κίνδυνος από τις αυξήσεις επιτοκίων

Οι στρατηγικές αντιστάθμισης διερευνώνται ως μέρος των «stress tests» των τραπεζών της ευρωζώνης αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Ενρία. Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι αντισταθμίσεις μπορεί να σημαίνουν ότι ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων έχει μετατοπιστεί εκτός του τραπεζικού τομέα, όπως σε hedge funds ή ασφαλιστικές εταιρείες, όπου έχουν μικρότερη ορατότητα.

Οι πληροφορίες που συλλέγει η ΕΚΤ σχετικά με τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες ομολόγων δεν θα επηρεάσουν άμεσα τα αποτελέσματα των «stress tests» και οι εποπτικές αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία χωριστά.

Οι Financial Times, σημειώνουν ότι την περασμένη χρονιά, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες να διαμορφώσουν τον αντίκτυπο της αύξησης του κόστους δανεισμού κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην αξία των χαρτοφυλακίων των ομολόγων τους — χαμηλότερη από την άνοδο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες που σημειώθηκε από το περασμένο καλοκαίρι.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑSilicon Valleyφόβοικίνδυνοι
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΚΤ, Έλεγχοι, SVB,ekt, elegchoi, SVB