ΕΚΤ: Οι προβλέψεις για τα επιτόκια- Τι φοβούνται οι αναλυτές

Σταθμίζοντας τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, του επίμονου πληθωρισμού και της ανθεκτικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να «κατεβάσει» τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, προχωρώντας σε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό, τουλάχιστον, σημειώνει δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg.

Παράλληλα,

βάσει της δημοσκόπησης, πέρα από την απόφαση της 4ης Μαΐου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσουν δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τελικά το επιτόκιο καταθέσεων έως το 3,75%. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων προβλέπεται ενδεχομένως και τον Οκτώβριο του 2023.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν σηματοδοτήσει ότι μια αύξηση επιτοκίων είναι πολύ πιθανή την επόμενη Πέμπτη, όμως οι περισσότεροι αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το μέγεθός της.

Οι επενδυτές ποντάρουν στη μικρότερη αύξηση, δίνοντας πιθανότητες μόνο 20% σε μία κίνηση 50 μονάδων βάσης. Όμως, η Isabel Schnabel έχει τονίσει ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι εκτός τραπεζιού».

Η πρόκληση

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ θα είναι να αποφασίσει μεταξύ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 50 μονάδες βάσης, καθώς και η κατάλληλη φρασεολογία στο μέλλον», εξηγεί στο Bloomberg η Veronika Roharova, οικονομολόγος της Credit Suisse.

Η ίδια, σημειώνει ότι παρά τη θετική έκπληξη της ανάπτυξης και τον επίμονο δομικό πληθωρισμό, η σύσφιξη των όρων δανεισμού και η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης δείχνουν ότι ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αυξάνεται. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει ένα τέτοιο σφάλμα.

Ο Carsten Brzeski της ING προειδοποιεί ότι σε λίγους μήνες, ενδέχεται να φανεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων στις συνεδριάσεις Μαΐου και Ιουνίου της ΕΚΤ ήταν ένα «λάθος πολιτικής». Εκείνος προβλέπει ότι τα επιτόκια θα κορυφώσουν τον Ιούνιο στο 3,5%.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα