ΕΚΤ: Στο επίκεντρο η τραπεζική ρευστότητα- Τι εξετάζεται

Αυστηρότερες απαιτήσεις και εντονότερες αξιολογήσεις των αποθεμάτων ρευστότητας των τραπεζών ενδέχεται να θέσει από το 2023 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τράπεζες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πιο αναλυτικά, πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο, σημείωσαν ότι η ετήσια αξιολόγηση

της ΕΚΤ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί υψηλότερα ο πήχης σε βασικές μετρήσεις όπως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας.

Αν και κανένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα στο Bloomberg, οι πηγές του πρακτορείου τόνισαν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα λάβει τα πρώτα αποτελέσματα της ετήσιας αξιολόγησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες το καλοκαίρι.

Αργότερα εντός του έτους, οι αξιωματούχοι θα διαχωρίσουν τις τράπεζες ανάλογα με το πόσο ευάλωτα σε εκροές χρηματοδότησης είναι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Οι καταθέσεις πλούσιων πελατών είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησης, καθώς οι μεμονωμένες αναλήψεις μπορούν να εξαντλήσουν γρήγορα τα αποθέματα ρευστότητας μίας τράπεζας, ανέφεραν οι πηγές.

Η χρηματοδότηση από τις αγορές και η αντίληψη των λιανικών πελατών για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους επίσης είναι πιθανό να συζητηθεί, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είχαν βρει καλή την ρευστότητα της Credit Suisse λίγες μέρες πριν την έκτακτη διάσωσή της από την ανταγωνιστική UBS.

ΕΚΤΤΡΑΠΕΖΕΣρευστότηταΚΑΝΟΝΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα