Εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει πάνω από 700.000 στρέμματα

16:08 8/9/2023 - Πηγή: Reporter

Σε 700.000 στρέμματα ανέρχονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις βάσει των μέχρι στιγμής δορυφορικών δεδομένων που αποτυπώνουν βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel, είπε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Οι συνέπειες είναι τραγικές και θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να αποκατασταθούν οι πληγές, είπε στην ΕΡΤ ο κ. Λαγουβάρδος, μιλώντας

και πάλι για πρωτόγνωρα ύψη βροχής. Η συχνότητα των ακραίων φαινομένων πυκνώνει τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ζούμε ανάλογες καταστάσεις κάθε χρόνο, είπε ο κ. Λαγουβάρδος, επισημαίνοντας ότι εκτός από την ένταση, αυξάνεται και η διάρκεια της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας DANIEL (04-07/09/2023) καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του Μεσογειακού Κυκλώνα ΙΑΝΟΥ (17-20/09/2020). Θα πρέπει να διευκρινιστεί και πάλι ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.

Στον πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης των δύο κακοκαιριών.

Τα 8 μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης των ιστορικών κακοκαιριών DANIEL και ΙΑΝΟΣ.

1. Εκκρεμεί η συλλογή των δεδομένων στις 07/09,

2. Δεν υπάρχουν δεδομένα στις 06/09, λόγω βλάβης του μετεωρολογικού σταθμού,

3. Εκκρεμεί η συλλογή δεδομένων στης 06/09 και 07/09,

4. Υπάρχει 3ωρη απώλεια δεδομένων, η οποία εκτιμάται στα ~50 mm

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIELΙΑΝΟΣΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
ektimatai-oti-echoun-plimmyrisei-pano-apo-700000-stremmata.htm
Τυχαία Θέματα