«Εκτοξεύτηκαν» οι τιμές στις πρώτες ύλες- «Θηλιά» για τα νοικοκυριά

Στα απολύτως απαραίτητα έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις αγορές τα νοικοκυριά, καθώς το κύμα ακρίβειας έχει «εκτοξεύσει» τις τιμές στις πρώτες ύλες.

Οι καταναλωτές αναγκάζονται να κόψουν τις… μικρές απολαύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες, ενώ και οι επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες έχουν παρουσιάσει αύξηση ακόμα και 100%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το αλεύρι έχει «ανέβει»

60%, τα έλαια και οι μαργαρίνες 90%-100%, το γάλα 60% και το φρέσκο βούτυρο 80%.

Αυτό οδηγεί σε αύξηση της τιμής καθημερινών ειδών διατροφής, όπως, για παράδειγμα το χωριάτικο ψωμί όπου μια φραντζόλα 370 γραμμαρίων κοστίζει πλέον 1,10 ευρώ από 0,80 πέρυσι, το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι 10 λεπτά ακριβότερο (0,60 ευρώ από 0,50), ενώ μια τυρόπιτα κοστίζει κατά μέσο όρο 1,70 ευρώ από 1,50 έναν χρόνο πριν.

Όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί δραματικά, όπως και τα μεταφορικά έξοδα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το πετρέλαιο κίνησης ήταν στο 1,47 ευρώ το 2021, ανέβηκε στο 1,80 το 2022 και στο 1,82 σήμερα.

Μάλιστα, προειδοποιούν για νέες ανατιμήσεις της τάξης του 8%-10%.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι, αν και ο πληθωρισμός κατέγραψε αποκλιμάκωση και τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας στο 7,2% από 8,5% έναν μήνα πριν, τα είδη διατροφής κατέγραψαν αύξηση 15,5%.

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣνοικοκυριάΨωμίαλεύριακρίβειαανατιμήσεις
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα