ΕΛΙΝΟΙΛ: Κέρδη €205 χιλ. το πρώτο εξάμηνο

Το μετά φόρων αποτέλεσμα του Ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ του 1ου εξαμήνου 2020 ανήλθε σε κέρδος € 205 χιλ. σε σχέση με κέρδος € 1.291 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Κύκλος εργασιών

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, μετά τις διεταιρικές απαλοιφές, ανήλθε το 1ο εξάμηνο του 2020 σε € 825.371 χιλ. σε σύγκριση με € 1.084.708 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά -24%. Η μείωση αυτή οφείλεται ασφαλώς στην σημαντικά μειωμένη τιμή των διεθνών τιμών του πετρελαίου,

αφού ο όγκος των πωλήσεων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Μικτό κέρδος και λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA)

Το μικτό κέρδος του Ομίλου ανήλθε το 1ο εξάμηνο του 2020 σε € 23.900 χιλ. έναντι € 24.335 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά -2%, που οφείλεται κυρίως στις μειωμένες πωλήσεις των καυσίμων κίνησης.

Το λειτουργικό κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθε σε € 6.542 χιλ. σε σχέση με € 9.030 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -27%.

Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο των μειωμένων πωλήσεων των καυσίμων κίνησης της εσωτερικής αγοράς, όσο και αυξημένων εξόδων (σταλίες, ασφάλιστρα κλπ) των πωλήσεων του διεθνούς εμπορίου εξ αιτίας των προβλημάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παρόμοια είναι και η εικόνα των θυγατρικών εταιριών του ομίλου όπου οι συνέπειες της πανδημίας έχουν επηρεάσει αρνητικά τα λειτουργικά αποτελέσματα τόσο της Ελίν Τεχνικής λόγω μειωμένων έργων όσο και της Ελίν Σταθμοί λόγω μειωμένων πωλήσεων εξαιτίας των έκτακτων μέτρων λόγω του γενικευμένου lock down και της μειωμένης τουριστικής κίνησης, δεδομένου ότι όλα τα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια βρίσκονται σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας. Η μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου το α’ εξάμηνο του έτους, καθώς και η βελτίωση των όρων του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου, οδήγησαν σε σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Κέρδη προ φόρων

Το ενοποιημένο προ φόρων αποτέλεσμα του 1ου εξαμήνου 2020 ανήλθε σε κέρδος € 556 χιλ. σε σύγκριση με κέρδος € 1.805 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 70%.

Προοπτικές για το Β’ Εξάμηνο του 2020

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον κλάδο των καυσίμων και αναμένεται να επηρεάσει και την πορεία των αποτελεσμάτων της ΕΛΙΝΟΙΛ. Σε αντίθεση με ότι συνέβη το πρώτο εξάμηνο, όπου η αγορά καυσίμων παρουσίασε μια καθαρά οριακή πτώση, η μείωση των πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Η μεγάλη μείωση που είχε η χώρα στις αφίξεις από το εξωτερικό, η απώλεια εσόδων από τον τουρισμό, τα τοπικά περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που λαμβάνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, η γενικότερη ανησυχία για την πορεία του ιού στην Ελλάδα με την έλευση ενός δεύτερου κύματος, δεν επιτρέπουν να υπάρξουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς στο σύνολο της.

Συγχρόνως, σε ότι αφορά την αγορά των καυσίμων, εκτιμάται ότι θα υπάρξει καθίζηση, στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη προαγοραστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω των χαμηλών τιμών και τα έσοδα των πωλήσεων αυτών, έχουν καταγραφεί στα έσοδα του α΄ εξαμήνου.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η ΕΛΙΝΟΙΛ συνεχίζει να ανανεώνει το δίκτυο της, επιλέγοντας συνεργασίες, που μπορούν να επιβιώσουν της κρίσης, ενώ συνεχίζει να προωθεί τις πωλήσεις των διαφοροποιημένων προϊόντων CRYSTAL που συνεισφέρουν σημαντικά στην κερδοφορία του δικτύου. Συγχρόνως αξιοποιεί το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης σε διάφορες αγορές.

Αξιοποιεί τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας την κερδοφορία του ELECTRICON. Αναπτύσσει νέες συνεργασίες με την κατασκευαστική εταιρία του Ομίλου, την ΕΛΙΝ ΤΕΧΝΙΚΗ, και αξιοποιεί την εξαιρετική εικόνα που έχει δημιουργήσει στο εξωτερικό, προχωρώντας σε άνοιγμα αγορών, σε νέες χώρες και νέα προϊόντα.

Στόχος της ΕΛΙΝΟΙΛ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, διατηρώντας μια ασφαλή αναπτυξιακή πολιτική και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που προσφέρει η σημερινή κρίση, να περιορίσει τις απώλειες που αναπόφευκτα θα υπάρξουν λόγω της πανδημίας, διατηρώντας την θετική της πορεία στην αγορά.

ΕΛΙΝΟΙΛΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα