Έντονο παρασκήνιο για «Elounda Beach Hotel» και «Elounda Bay Palace»

21:18 7/2/2024 - Πηγή: Reporter

"Κλειδί" για την πορεία των deal στην ξενοδοχειακή αγορά είναι η επόμενη μέρα για την εταιρεία Ήλιος του Ομίλου Μαντωνανάκη. Το φως της δημοσιότητας είδαν πλειστηριασμοί για τα 5 αστέρων "Elounda Beach Hotel & Villas" και "Elounda Bay

Palace". Σε εξέλιξη βρίσκεται, παράλληλα, ένα άτυπο bra de fer με πολλαπλές δικαστικές "παραφυάδες" μεταξυ της ΕΤΑΔ και του Ομίλου, που είναι άγνωστο το τι θα φέρει.

Η διαδικασία αυτή έχει μπει "διακριτικά", αλλά με έντονο ενδιαφέρον, στο "ραντάρ" εμβληματικού παράγοντα της ξενοδοχειακής αγοράς με έντονη παρουσία στο κέντρο των Αθηνών και τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επιδιώκει "απόβαση" στην πλέον εμβληματική περιοχή της Κρήτης για το luxury tourism.

Σημειώνεται ότι εις βάρος της εταιρείας Ήλιος του Ομίλου Μαντωνανάκη, τρέχει πλειστηριασμός στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός, που αφορά το πεντάστερο συγκρότημα "Elounda Beach Hotel & Villas”, εάν δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής του, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου 2024 και επισπεύδεται από τη Eurobank. Η δε τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο, ποσό των 118.080.000 ευρώ, που η αγορά το κρίνει ως "ιλιγγιώδες". Παράλληλα, για την ίδια μέρα, έχει προγραμματιστεί ξεχωριστός πλειστηριασμός και για το επίσης 5 αστέρων "Elounda Bay Palace", με τιμή εκκίνησης τα 63.550.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι και στα δυο ξενοδοεχεία απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις, έστω κι αν τα σημεία των δυο μονάδων είναι "κουραφία" στη Μεσόγειο. Η διαδικασία στρέφεται κατά της εταιρείας "Ήλιος Α.Ε.” και επισπεύδουσα είναι η Eurobank ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων Δανειστών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 300.000.000 ευρώ εκδόσεως της Ήλιος Α.Ε. Όσον αφορά την επιταγή αναφέρεται η επιταγή από 28 Ιουνίου 2023 "με την οποία η καθής η εκτέλεση εταιρεία επιτάχθηκε στην καταβολή: α) συνολικού ποσού 513.562.864,96 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε οφειλόμενο κεφάλαιο ομολογιών ύψους 299.000.000 ευρώ και οφειλόμενους τόκους 214.562.864,96 ευρώ, νομιμοτόκως με συμβατικούς τόκους υπερημερίας από την 9-6-2023 και με εξάμηνο ανατοκισμό τόκων, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, και αυτό νομιμοτόκως με συμβατικούς τόκους υπερημερίας από την 9-6-2023 και με εξάμηνο ανατοκισμό τόκων, μέχρι την ολοσχερή μου εξόφληση, πλέον β) ποσού 150 ευρώ για τη σύνταξη της επιταγής και γ) ποσού 120 ευρώ για τα έξοδα επίδοσης της επιταγής.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση με αφορμή τους πλειστηριασμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες για τα ξενοδοχεία "Elounda Beach Hotel & Villas" και "Elounda Bay Palace" εξέδωσε η εταιρεία Ηλιος ΑΕ, του ομίλου Μαντωνανάκη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά επιδίωξη του υπόψιν πλειστηριασμού "δεν είναι, δήθεν, η αποπληρωμή κάποιας δανειακής απαίτησης, αλλά η υφαρπαγή των ξενοδοχείων του Ομίλου μας και η παραχώρησή τους σε ανταγωνιστικά συμφέροντα."

Παράλληλα, επισημαίνει ότι "Η νομιμότητα του πλειστηριασμού αυτού, όπως και συνολικά η νομιμότητα των ενεργειών του εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών και κάθε άλλου εμπλεκομένου στην υπόθεση, σε βάρος μας, θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, στα οποία έχουμε προσφύγει και τα οποία ήδη κατά το παρελθόν μάς έχουν δικαιώσει, κηρύσσοντας τελεσιδίκως καταχρηστική και άκυρη την προηγούμενη απόπειρα πλειστηριασμού από τους ομολογιούχους δανειστές, γεγονός άριστα γνωστό και στους ομολογιούχους δανειστές και στους συντάκτες των επίμαχων δημοσιευμάτων." Η πλήρης ανακοίνωση Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν πλειστηριασμό που έχει ανακοινωθεί εις βάρος δύο ξενοδοχείων της εταιρείας ΗΛΙΟΣ ΑΕ, η διοίκηση του Ομίλου Μαντωνανάκη που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία ELOUNDA BEACH HOTEL, ELOUNDA BAY PALACE και GRAND RESORT LAGONISSI δηλώνει τα εξής:

1. Όπως είναι γνωστό, με τελεσίδικες αποφάσεις των αρμόδιων Δικαστηρίων έχει επιδικασθεί υπέρ των εταιρειών μας ποσό που υπερβαίνει τα 750 εκ. ευρώ σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας του Υπερταμείου, ΕΤΑΔ Α.Ε.. Οι απαιτήσεις αυτές έχουν από το έτος 2014 εκχωρηθεί στους Ομολογιούχους Δανειστές, υπερκαλύπτουν δε την απαίτηση των ομολογιούχων, έστω κι αν η απαίτηση αυτή επιτηδείως εμφανίζεται διογκωμένη, με τον παράνομο συνυπολογισμό υποτιθέμενων τόκων υπερημερίας ύψους άνω των 100 εκ. ευρώ, λόγω της πρόωρης καταγγελίας του ομολογιακού μας δανείου, παρότι η καταγγελία αυτή έχει ήδη κριθεί παράνομη και καταχρηστική. 2. Οι ορκωτοί ελεγκτές της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του Υπερταμείου, στις πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του έτους 2022, έχουν σχηματίσει πρόβλεψη 329 εκ.€, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο επισήμως μέρος της οφειλής τους. Μάλιστα, η αναγνώριση αυτή (που ακολούθησε χρονικά την αμετάκλητη παραπομπή του τ. Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ Α.Ε. για κακουργηματική απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου άνω των 170εκ.ευρώ, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Αττικός Ήλιος Α.Ε. σε διαπιστωμένη συνεργασία - συμπαιγνία με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων δανειστών μας, όπως έχει γίνει δεκτό με περισσότερες δικαιοδοτικές κρίσεις), αφορά λιγότερες από τις μισές επιδικασθείσες απαιτήσεις μας κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε..

Γιώργος Αλεξάκης

#ELOUNDA_BEACH_HOTEL #Elounda_Beach_Hotel_&_Villas #ELOUNDA_BAY_PALACE #ΕΤΑΔ #πλειστηριασμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έντονο, Elounda Beach Hotel, Elounda Bay Palace,entono, Elounda Beach Hotel, Elounda Bay Palace