ΕΟΔΥ: Συνδιοργάνωσε εκδήλωση ευαισθητοποίησης για HIV, ιογενείς ηπατίτιδες και ΣΜΝ

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, με αφορμή την Εαρινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης, ο ΕΟΔΥ συνδιοργάνωσε με τους φορείς Euro TEST, Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή, European AIDS Clinical Society (EACS), World

Hepatitis Alliance (WHA), και European AIDS Treatment Group (EATG), διεθνή υβριδική εκδήλωση με θέμα «Έναρξη της Εαρινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης, ανάπτυξη δικτύων για τη διάγνωση HIV, ιογενών ηπατιτίδων & ΣΜΝ».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στη διάγνωση, διαχείριση και πρόληψη HIV, ιογενών ηπατιτίδων και ΣΜΝ: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), European Testing Week Working Group, COBATEST Network, European AIDS Clinical Society (EACS), World Hepatitis Alliance (WHA), European AIDS Treatment Group (EATG), Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή, Athens Checkpoint, GAT Portugal, Γιατροί του Κόσμου και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση τόσο σε δομές υγείας όσο και στην κοινότητα, αλλά και η ενίσχυση της εκστρατείας για τη διάγνωση του HIV, των ιογενών ηπατιτίδων και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δεδομένα αναφορικά με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση του HIV και των ιογενών ηπατιτίδων στην Ευρώπη, τα χαρακτηριστικά της καθυστερημένης διάγνωσης, τα κενά στην επιτήρηση και τις ανάγκες για περαιτέρω ενίσχυση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την εξάλειψη του HIV και των ηπατιτίδων.

Παράλληλα, έγινε παρουσίαση για τα βασικά επιτεύγματα του European Testing Week αναφορικά με την ενίσχυση της πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, τα μελλοντικά σχέδια και προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση της διάγνωσης και αντιμετώπισης του στίγματος, τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε πληθυσμού και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την καλύτερη δυνατή πορεία της λοίμωξης και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Σε συνέχεια των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση, διάγνωση, και πρόληψη του HIV, των ιογενών ηπατιτίδων και των ΣΜΝ, και με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με σκοπό την προαγωγή της ενημέρωσης του κοινού, την ενίσχυση της δυνατότητας για διαγνωστικούς ελέγχους, καθώς και τη διασύνδεση των πολιτών στη θεραπεία και φροντίδα.

Στο πλαίσιο της πρόληψης ο ΕΟΔΥ, μεταξύ άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στην κοινότητα, διενεργεί δωρεάν, ανώνυμους και εμπιστευτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για HIV/AIDS, Ηπατίτιδες και ΣΜΝ στην Αθήνα, σε συνδυασμό με συμβουλευτική και ιατρική καθοδήγηση, και σύντομα θα επεκτείνει τη δράση του σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Στο κάτωθι βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτά που συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν στη διεθνή υβριδική εκδήλωση με θέμα «Έναρξη της Εαρινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης, ανάπτυξη δικτύων για τη διάγνωση HIV, ιογενών ηπατιτίδων & ΣΜΝ»:

ΕΟΔΥHIVΙΟΓΕΝΕΙΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣΣΜΝΕΑΡΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
eody-syndiorganose-ekdilosi-evaisthitopoiisis-gia-hiv-iogeneis-ipatitides-kai-smn.htm
Τυχαία Θέματα