Επαφές Ευ. Μυτιληναίου με την Κομισιόν- Λύση το Green Pool

Συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και τον αντιπρόεδρο, Maros Sefcovic, είχαν εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας και της Κομισιόν, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos, Ευάγγελο Μυτιληναίο, να συμμετέχει ως πρόεδρος της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι CEOs της BASF, της E.ON. και της Repsol.

Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με ευήκοα ώτα από την πλευρά της Κομισιόν. Επί τάπητος

τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

- Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα

- Οι διασυνδέσεις (grid connections), καθώς το κόστος για τα δίκτυα και το backup είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ παράλληλα θα πάρει πολύ χρόνο η κατασκευή τους. Μάλιστα, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν έχει άμεσα λύσεις και ότι αυτό είναι μεν πρόβλημα, αλλά και προτεραιότητα

- Η υπερρύθμιση (over regulation), με την Κομισιόν να δεσμεύεται πως θα γίνει προσπάθεια για απορρύθμιση (deregulation)

- Το Green Pool

Το τελευταίο θέμα αναδείχθηκε από τον κ. Μυτιληναίο, ο οποίος, αφού τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία, επεσήμανε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Τη θέση του κ. Μυτιληναίου υποστήριξαν κι άλλοι παριστάμενοι, ενώ από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε δέσμευση ότι το «βλέπουν» το ζήτημα.

Ο Ευ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει στο «τραπέζι» τη λύση, την οποία μάλιστα περιμένουν πολλές πλέον κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προς υιοθέτηση και υλοποίηση.

Όταν άνοιξε περαιτέρω η συζήτηση για το greening, η Κομισιόν ανέφερε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη επένδυση, καθώς κι ότι ως το 2050 θα είναι τρεις φορές πάνω η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή κατευθύνονται και ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα σε αυτή την προσπάθεια, αλλά το κόστος είναι υπέρογκο, ενώ θα πάρει αρκετό χρόνο η διαδικασία. Όπως ειπώθηκε, στο τέλος της διαδρομής μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό χρόνο αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και κυρίως να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα, δηλαδή στις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν.

Γιατί, στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο -με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπισή της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα- από το να χρηματοδοτηθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη.

Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση, οι σύνδεσμοι και οι ενώσεις προτίθενται να πραγματοποιήσουν μελέτες για να δείξουν αυτή την αντίθεση και το όφελος (cost benefit analysis).

#Ευάγγελος_Μυτιληναίος #Ευρωπαική_Επιτροπή #EUROMETAUX #Ούρσουλα_φον_ντερ_Λάιεν  #GREEN_POOL
Keywords
Τυχαία Θέματα