Επαναφορά δεύτερου εισαγγελέα για την έγκριση παρακολουθήσεων της ΕΥΠ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) "Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι για τη διενέργεια από το προσωπικό της ΕΥΠ της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών προσώπων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του, "απαιτείται η έγκριση από τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών της διάταξης του εισαγγελικού λειτουργού.

Παράλληλα προβλέπεται ο επανακαθορισμός του αρμοδίου οργάνου και η διαδικασία διορισμού του διοικητή

της ΕΥΠ, "που διενεργείται εφεξής μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, υποχρέωση η οποία καταλαμβάνει και τον ήδη υπηρετούντα διοικητή".

Όπως είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, Αθ. Δαβάκης, η λήψη της γνώμης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διευρύνει την κοινοβουλευτική εποπτεία της ΕΥΠ ενώ η επαναφορά της υποχρέωση της έγκρισης και από δεύτερο εξωτερικό εισαγγελέα, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών κάθε αιτήματος της ΕΥΠ για άρση του απορρήτου ενός προσώπου "καλύπτει το κενό που προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, με την τότε τροποποίηση της διαδικασίας έκδοσης των διατάξεων άρσης του απορρήτου, την αφαίρεση του δεύτερου εισαγγελέα".

Το σχέδιο νόμου "αποτελεί ένα άμεσο και σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης, του εκσυγχρονισμού και της λειτουργικής ακεραιότητας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών" είπε ο κ. Δαβάκης.

Πράξη Νομοθετικού ΠεριεχομένουΕθνική Υπηρεσία ΠληροφοριώνΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα