Επανήλθε στις αυξήσεις επιτοκίων η Fed- «Παράθυρο» για άλλη μία

Στον γνώριμο «δρόμο» των αυξήσεων επιτοκίων επέστρεψε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), έπειτα από την προσωρινή -όπως αποδείχθηκε- παύση του Ιουνίου.

Ειδικότερα, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο περιθώριο μεταξύ 5,25% και 5,50%. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας

τα τελευταία 22 χρόνια (από τον Ιανουάριο του 2001).

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα 11 μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (FOMC). Η αύξηση των επιτοκίων ήταν η 11η στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις της Fed, ενώ η συνοδευτική δήλωση πολιτικής άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για μία ακόμη αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι η παύση του προηγούμενου μήνα έλαβε χώρα προκειμένου η Fed να αξιολογήσει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μετά τις πτωχεύσεις τριών περιφερειακών τραπεζών την άνοιξη του 2023.

«Η Επιτροπή Ομοσπονδιακής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», είπε σήμερα η Fed αλλάζοντας ελάχιστα τη δήλωσή της από τον περασμένο Ιούνιο και άφησε ανοιχτές τις επιλογές της, καθώς αναζητά ένα σημείο διακοπής στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης.

Αξιωματούχοι επανέλαβαν στη δήλωσή τους μετά τη συνεδρίαση ότι «ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος» και ότι η Fed «παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους του πληθωρισμού», υποδηλώνοντας ότι τουλάχιστον άλλη μία αύξηση των επιτοκίων παραμένει στο τραπέζι.

Αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την προηγούμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο ήταν πιο ενθαρρυντικά από το αναμενόμενο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν άλλαξαν την επιθετική στάση τους, καθώς περιμένουν μεγαλύτερη πρόοδος στο ζήτημα της μείωσης του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας παραμένουν «ισχυρά», ανέφερε η Fed, ενώ περιέγραψε την οικονομία ως αναπτυσσόμενη με «μέτριο» ρυθμό, που αποτελεί μικρή αναβάθμιση από τον «μέτριο» ρυθμό που παρατηρήθηκε στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 8 εβδομάδες. Σημειώνεται ότι η διαδικασία των αυξήσεων στα επιτόκια ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και πρόκειται για την πιο επιταχυνόμενη νομισματική σύσφιξη από τη δεκαετία του 1980.

FEDERAL RESERVEFOMCΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
epanilthe-stis-afxiseis-epitokion-i-fed--parathyro-gia-alli-mia.htm
Τυχαία Θέματα
Επανήλθε, Fed- Παράθυρο,epanilthe, Fed- parathyro