Επιφυλακτική η Wall Street ενόψει της απόφασης της Fed

Υποτονικά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης (14/6) στη Wall Street, με τους επενδυτές να «μετράνε» τις κινήσεις τους, καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για τις αποψινές ανακοινώσεις της Federal Reserve.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει αν προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη παύση των επιτοκίων της ή αν θα προχωρήσει στην 11η διαδοχική της αύξηση από τον Μάρτιο του 2022,

όταν και ξεκίνησε η εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,26% στις 34.122,78 μονάδες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,25% στις 4.379,76 μονάδες και ο Nasdaq κερδίζει 0,26% στις 13.608,35 μονάδες. S&P 500 και Nasdaq προέρχονται από συνεδριάσεις ρεκόρ, που τους έχουν οδηγήσει στο υψηλότερο σημείο τους από τον Απρίλιο του 2022. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της UnitedHealth διολισθαίνει σήμερα 8% μετά την προειδοποίηση της ασφαλιστικής για υψηλότερα ιατρικά κόστη, επιβαρύνοντας τον Dow Jones.

Πέρα από την ανακοίνωση της Fed, οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα σχόλια του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, στα μέσα ενημέρωσης, καθώς ενδέχεται να δώσει μια «εικόνα» για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και το σκεπτικό της Fed.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group, οι αγορές περιμένουν πως η Fed θα επανέλθει με αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο, ενώ συνολικά αναμένουν 1 ή 2 αυξήσεις ανάλογου ύψους στα επιτόκια εντός του 2023.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού του Μαΐου στις ΗΠΑ υποχώρησε σε μηνιαία βάση κατά 0,3%, που αποτελεί μείωση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν πτώση 0,1%. Ο δείκτης ενισχύθηκε 1,1% σε ετήσια βάση, με το επίπεδο αυτό να είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2020. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος δείκτης θα ενισχυθεί 1,5%. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη (13/6) ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός Μαΐου στις ΗΠΑ κατέγραψε τη χαμηλότερη ετήσια αύξηση εδώ και από δύο χρόνια, ενισχύοντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Fed δεν θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια.

WALL STREET ΗΠΑFEDERAL RESERVEπληθωρισμόςεπιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα