Επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ότι το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ. Ποιες χώρες εμπλέκονται, πώς απαντά η Δύση.

Η είδηση για τις επιθέσεις στο Ισραήλ μεταδόθηκε από ΜΜΕ του Ιράν, αλλά και ισραηλινά μέσα. Αργότερα επιβεβαιώθηκε και από πηγές των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να

έχει αλλάξει το πρόγραμμά του και να συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι έχει ενημερωθεί για την επίθεση, και βοηθά το Ισραήλ να αποκρούσει τις επιθέσεις. Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες ότι το Ιράν έχει εξαπολύσει από το έδαφος του Ιράκ πυραύλους Κρουζ εναντίον του Ισραήλ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν δε ότι οι στόχοι είναι στρατιωτικοί και δεν αποκλείεται ανάμεσά τους να βρίσκονται και βάσεις των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ισραηλινοί δηλώνουν έτοιμοι και διαβεβαιώνουν πως η αεράμυνά τους μπορεί να αποκρούσει τις επιθέσεις.

{https://twitter.com/AJEnglish/status/1779277058620915766}

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο IDF βρίσκεται σε θέση απόλυτης ετοιμότητας. Τα ιρανικά μέσα σημειώνουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια τεράστια επίθεση κατά του Ισραήλ.

{https://twitter.com/Worldsource24/status/1779242462751383925}

Γίνεται συγκεκριμένα για επίθεση με τρία κύματα από drones, αλλά και πυραύλους, που λόγω απόστασης των δύο χωρών βέβαια απαιτεί τουλάχιστον δύο ώρες ώστε να γίνει αντιληπτή.

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν εξαπολυθεί drones ακόμη και από την Υεμένη, ενώ η Ιορδανία και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν ότι βρίσκονταιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Ιράν προειδοποίησε άλλωστε πως όποια χώρα επιτρέψει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για να απαντήσει στις επιθέσεις, θα έχει συνέπειες.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες και για επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο Ισραήλ.

Η στάση της Δύσης

Εκτός από τις ΗΠΑ, στο πλευρό του Ισραήλ τάσσεται η Βρετανία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επισημαίνει ότι εργάζεται με τις συμμαχικές χώρες για την αποκλιμάκωση. «Κανείς δεν θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία», επισημαίνει σε σύντομη δήλωσή του.

Αντίστοιχα, ξεκάθαρη στήριξη στο Ισραήλ εξέφρασε η ΕΕ, αλλά και η Γερμανία με τη Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές προκαλούν τεράστια ανησυχία και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει ξεπεράσει πια κάθε προηγούμενο. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη συνέχεια, αν και οι Ιρανοί σε πρώτη φάση μιλούν για μία προειδοποιητική επίθεση.

#Ιράν #Ισραήλ #πύραυλοι
Keywords
Αναζητήσεις
epithesi-tou-iran-me-dekades-drones-kai-pyravlous-kata-tou-israil.htm
Τυχαία Θέματα