Επιτόκια και εταιρικά αποτελέσματα… μπέρδεψαν τις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/4), καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα επιτόκια.

Ενώ πολλές από τις εταιρείες ξεπέρασαν τις χαμηλές εκτιμήσεις των αναλυτών, η αποφυγή των μεγάλων εταιρειών να κάνουν προβλέψεις δεν ξεκαθαρίζει ιδιαίτερα το τοπίο για τους αναλυτές.

Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας έφτασε

στο ιστορικό υψηλό των 21,7 τρισεκατομμυρίων γιεν (161,14 δισεκατομμύρια δολάρια) για το πλήρες οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανείων για 1ετή και 5ετή δάνεια στο 3,65% και 4,3% αντίστοιχα.

Τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού της χώρας παρέμειναν αμετάβλητα από τον Αύγουστο του 2022.

Το επιτόκιο ενός έτους επηρεάζει τα νέα δάνεια, ενώ το επιτόκιο 5 ετών επηρεάζει τα στεγαστικά δάνεια.

Η Κίνα ανέφερε τη Δευτέρα ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας την πρόβλεψη 4% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας πρόκειται να αποκτήσει νέο διοικητικό συμβούλιο για τη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής που θα έχει την πλειοψηφία των ανεξάρτητων μελών εμπειρογνωμόνων.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δημοσίευσε μια έκθεση για την αναθεώρηση της Reserve Bank, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από τον χρηματιστή Τζιμ Τσάλμερς.

Μεταξύ των συστάσεών του ήταν να χωριστεί το τρέχον ενιαίο συμβούλιο της RBA σε ένα για τη νομισματική πολιτική και ένα για τη διοίκηση, με στόχο «την περαιτέρω υποστήριξη της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής της RBA».

Οι προτάσεις αναμένεται να εφαρμοστούν έως τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Στο μέτωπο των εταιρειών η Apple μετατοπίζει την εστίασή της μακριά από την Κίνα και ποντάρει πολλά στην Ινδία, επεκτείνοντας το αποτύπωμά της στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία.

Ωστόσο, αναλυτές είπαν στο CNBC ότι η εξάρτηση του κατασκευαστή iPhone από την Κίνα θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει δυνατότητα για την Ινδία να «γίνει η επόμενη Κίνα» για την παραγωγή της Apple, αλλά θα μπορούσε να πάρει έως και μια δεκαετία μέχρι να συμβεί, δήλωσε ο Μάρτιν Γιανγκ, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων τεχνολογιών στην Oppenheimer & Co.

Είναι επίσης πολύ απίθανο η Apple να καταφέρει να εξαλείψει εντελώς την εξάρτησή της από την Κίνα, δήλωσε ο Νάβκενταρ Σινγκ, αντιπρόεδρος της International Data Corporation (IDC) India.

Ο τεχνολογικός κολοσσός κατασκευάζει επί του παρόντος το 5% έως το 7% των iPhones του στην Ινδία, μια εντυπωσιακή άνοδο από το μόλις 1% το 2021 και δεν σταματά εκεί, έχοντας στα σκαριά περαιτέρω σχέδια για την αύξηση της εξέχουσας θέσης της εταιρείας στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,11%, κλείνοντας στις 28.639,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,32% στις 20.433 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,09% στις 3.367,03 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,35% στις 11.718,85 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,46% στις 2.563,11 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.362,20 μονάδες, χάνοντας 0,04%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναιαπωνίαNikkeiKospi
Keywords
Τυχαία Θέματα