Ερντογάν: Οριστικά στις 14 Μαΐου οι εκλογές- H...σκυτάλη στον Μητσοτάκη

Τη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 14 Μαΐου ανακοίνωσε και επίσημα ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στην Προύσα.

Μέχρι τώρα ο Ερντογάν έκανε έμμεσες αναφορές για την 14η Μαϊου και όλα έδειχναν πως έχει αποφασίσει την ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες. Την Κυριακή (22/1) έκανε και ευθεία αναφορά.

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα – δίπλα μαζί σας, τη νεολαία μας, που ψηφίζει για πρώτη φορά στις εκλογές

που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να δώσει συνέχεια στην 20ετή του θητεία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως πως η επανεκλογή του δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, παρότι ελέγχει σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης και απειλεί με διώξεις τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την εξουσία γύρω από μια εκτελεστική προεδρία η οποία χαράζει την πολιτική της Τουρκίας σε ζητήματα πολιτικής, οικονομίας, ασφαλείας και διεθνών υποθέσεων.

Οι επικριτές του Ερντογάν αναφέρουν ότι το καθεστώς του «φιμώνει» κάθε διαφορετική άποψη και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το δικαστικό σύστημα – κατηγορία την οποία αρνούνται οι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει θωρακίσει τους πολίτες απέναντι σε σημαντικές απειλές για την ασφάλειά τους.

Τον τελευταίο χρόνο ο Ερντογάν έχει κορυφώσει και τη ρητορική του έναντι της Ελλάδας, εκτιμώντας πως έτσι θα συσπειρώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους.

Η επίσπευση των εκλογών στην Τουρκία ενδεχομένως να επηρεάσει και την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές στην Ελλάδα. Πολλοί εκτιμούν πως με τις εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαϊου ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να ορίσει για νωρίς τον Απρίλιο την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, ώστε αν χρειαστεί και δεύτερη να διεξαχθεί επίσης προς τα μέσα ή το τέλος Μαϊου.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο για καθυστέρηση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο στη γειτονική χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε κάθε περίπτωση ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Για την ώρα επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν "κάποια στιγμή την άνοιξη".

Τη Δευτέρα (22/1) στις 12.30 έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για την οικονομία και τα εργασιακά. Είναι δεδομένο πως θα ερωτηθεί για τις εκλογές και η απάντησή του αναμένεται με ενδιαφέρον.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕρντογάνεκλογέςΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα