Ευρωκοινοβούλιο: Η κρίση «γονάτισε» και το Erasmus+

Άσχημες διαπιστώσεις, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+, εμπεριέχονται σε έκθεση που εγκρίθηκε με 22 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 2 αποχές, από την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι περιορισμένη λόγω ανεπαρκών επιχορηγήσεων και διοικητικών απαιτήσεων και το πρόβλημα στέγασης για φοιτητές Erasmus+ έχει επιδεινωθεί.

Με την έκθεση ζητείται

τριπλασιασμός του προϋπολογισμού του προγράμματος ενώ υπογραμμίζεται ότι, η συμμετοχή σε έργα κινητικότητας εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από ανεπαρκείς επιχορηγήσεις για την κάλυψη του κόστους, καθώς και από καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Πολλοί νέοι με λιγότερες ευκαιρίες εμποδίζονται να συμμετάσχουν λόγω οικονομικών εμποδίων και ζητείται να αυξηθούν οι προκαταβολές για τους δικαιούχους με λιγότερες ευκαιρίες. Ο επικεφαλής Σλοβένος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Milan Zver δήλωσε:

«Αυτή η έκθεση υλοποίησης υπογραμμίζει τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνει το πρόγραμμα πραγματικά περιεκτικό και ακόμη πιο κοντά στους ανθρώπους. Η βελτίωση της ποιότητας της επίσημης και άτυπης εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί συνεχή εστίαση του Erasmus+. Είμαι περήφανος που το Erasmus+ άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και έγινε η απόδειξη ότι η επένδυση στην εκπαίδευση και τη νεολαία είναι μια επένδυση στο μέλλον της ηπείρου μας. Η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, με το Erasmus+ να διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη μετασχηματιστική διαδικασία», πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, στην έκθεση, η συμμετοχή ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες, ενηλίκων μαθητών, νέων, υπηκόων τρίτων χωρών, συνεργασιών και οργανισμών μικρής κλίμακας εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από βαριές διοικητικές απαιτήσεις.

Εκφράζεται, επίσης, η ανησυχία για το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των φοιτητών στην κινητικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέφεραν ότι δεν έλαβαν πλήρη αναγνώριση μαθησιακών μονάδων στα πανεπιστήμια της χώρας τους και υπογραμμίζουν ότι αυτό εμποδίζει τη δημιουργία ενός γνήσιου Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για φοιτητές που εξαρτώνται από την έγκαιρη ολοκλήρωση του πτυχίου τους.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η αύξηση των τιμών των ενοικίων και η σπανιότητα των φοιτητικών καταλυμάτων καθιστούν δύσκολη την εύρεση στέγης για τους φοιτητές – ένα πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το ψήφισμα έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο του Ιανουαρίου 2024 στο Στρασβούργο.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#Ευρωκοινοβούλιο #Erasmus+ #κριση #ΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωκοινοβούλιο, Erasmus+,evrokoinovoulio, Erasmus+