Ευρωκοινοβούλιο: Υψηλού κινδύνου οι τουρκικές εκλογές λένε τα Think Tanks!

14:49 4/5/2023 - Πηγή: Reporter

Υψηλού κινδύνου, χαρακτηρίζουν τα Think Tanks του Ευρωκοινοβουλίου, τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου 2023 στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια πολιτική ανατροπή, μετά από δύο δεκαετίες αυξανόμενης αυταρχικής διακυβέρνησης του συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του αρχηγού του, του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό

έγγραφο, που διανεμήθηκε σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση από τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψήφιο για την προεδρία για το εξακομματικό μπλοκ Nation Alliance.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι, οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης και αυτό που λένε οι αναλυτές είναι η δημοκρατική διάβρωση υπό την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ρεκόρ προσέλευσης ψηφοφόρων και σκληρή κούρσα μεταξύ του νυν προέδρου και του Κιλιτσντάρογλου. Υπό την κυριαρχία του κόμματος Ερντογάν, η μουσουλμανική χώρα έχει εγκαταλείψει την κοσμική της παράδοση και έχει μετατραπεί σε έναν ολοένα και πιο δύσκολο εταίρο για τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

ΕυρωκοινοβούλιοΤΟΥΡΚΙΑTHINK TANKS
Keywords
Τυχαία Θέματα