Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Πέμπτη (22/2), οδηγώντας τον δείκτη αναφοράς σε κλείσιμο ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα κέρδη και τα στοιχεία που δείχνουν φως για την περιφερειακή οικονομία.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη παρουσίασε βελτίωση τον Φεβρουάριο, με τη μεταποίηση να συρρικνώνεται, αλλά τον τομέα των υπηρεσιών να επιστρέφει στην ανάπτυξη, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Έτσι λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,9%, στις 495,58 μονάδες σε

ιστορικά υψηλά μετά τα στοιχεία που έδειξαν οικονομική ανάκαμψη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του, που είχε σημειωθεί στις 5 Ιανουαρίου 2022 (494,35 μονάδες).

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε και αυτός σημειώνοντας κέρδη 1,47% στις 17,370.45 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,29% στις 7,684.49 μονάδες, ενώ το δρόμο με τα κέρδη ακολουθεί και ο γαλλικός CAC 40 που σημείωσε άνοδο 1.27%, κλείνοντας στις 7,911.60 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 10,138.90 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1% στις 77,496.78 μονάδες.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως στην Ευρώπη υπήρξε μια μέρα με πολλά κέρδη, με τις Nestle, Zurich Insurance, Iberdrola, Telefonica, Lloyds Banking Group, Rolls-Royce, WPP, Anglo American και Hargreaves Lansdown να υποβάλλουν εκθέσεις το πρωί της Πέμπτη.

Στην αντίθετη όμως μεριά με απώλειες σχεδόν 4,65% βρέθηκε η μετοχή της Nestle, καθώς η εταιρεία ανέφερε ετήσιες πωλήσεις χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων να αυξηθούν κατά περίπου 4% φέτος.

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προσελκύσει αυξανόμενη προσοχή από τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αμερικανική αγορά προχωρά ψηλότερα, αφήνοντας τις αποτιμήσεις των παγκόσμιων εταιρειών που είναι εισηγμένες στην Ευρώπη να φαίνονται όλο και πιο ελκυστικές», δήλωσε σε σημείωμα η Lindsay James της Quilter Investors.

Στο ταμπλό η μετοχή της Rolls-Royce κέρδισε 7,8% στο Λονδίνο, αφού ο βρετανικός αεροδιαστημικός όμιλος υπερδιπλασίασε τα ετήσια κέρδη του το 2023 και προέβλεψε περαιτέρω δυναμική φέτος.

Παράλληλα, στις πρώτες συναλλαγές στις ΗΠΑ, ο S&P 500 διαπραγματευόταν σε υψηλό όλων των εποχών εντός της ημέρας, ενισχυμένος από το άλμα των μετοχών της Nvidia, ενώ ήταν επίσης ημέρα ρεκόρ για τον ιαπωνικό Nikkei.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #δείκτες #μετοχές #Άνοδος
Keywords
Αναζητήσεις
evropaika-chrimatistiria-se-neo-istoriko-ypsilo-o-stoxx-600.htm
Τυχαία Θέματα