Ευρωπαϊκές αποφάσεις για τους αγρότες- Παρέμβαση Μητσοτάκη και στη Βουλή

17:38 1/2/2024 - Πηγή: Reporter

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις αγροτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο (2/2) στη Βουλή θα αναπτύξει πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις για την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Στην συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, έλαβε την πρωτοβουλία το θέμα των αγροτών να συζητηθεί στο Συμβούλιο, παρ' ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα.

«Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές χώρες.

Προβληματισμοί που βρίσκουν ανταπόκριση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Θέλω να χαιρετίσω τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής, σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης. Πάνω από ένα εκατ. στρέμματα απελευθέρωνονται για τους Έλληνες αγρότες, τα οποία συνδέονται και με τις επιχορηγήσεις από την Ευρώπη», σχολίασε.

«Ξεκινά συζήτηση για τα δομικά προβλήματα της αγροτικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Αύριο θα μιλήσουμε για τη Θεσσαλία στη Βουλή και θα αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα. Θα συζητήσουμε για τη Θεσσαλία, τι έχουμε κάνει, τι μπορούμε να κάνουμε, τι θα κάνουμε με την ανακατασκευή των υποδομών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ξεκινά διάλογος στην ΕΕ για δομικές αλλαγές στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με ταυτόχρονους περιορισμούς λόγω πράσινης μετάβασης. “Ευκαιρία να εντοπίσουμε ατέλειες και να διορθώσουμε πορείες που είχαμε χαράξει, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα”, σχολίασε.

“Το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει στην ΚΑΠ. Αν δεν υπήρχε ΚΑΠ, δεν θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ΕΕ όπως τον ξέρουμε”, υπενθύμισε πάντως ο κ.Μητσοτάκης.

Τόνισε όμως ότι υπάρχουν προβλήματα με το πως είναι εκτεθειμένοι οι Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες για παράδειγμα με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, που επιτρέπουν εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

“Ζητάμε από τους Ευρωπαίους παραγωγούς να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν πρέπει να ζητάμε από τις χώρες που εισάγουν στην ΕΕ να έχουν τους ίδιους περιορισμούς, ώστε να μην έχουν φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα κοστολόγια;”, διερωτήθηκε ρητορικά ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι η ΚΑΠ είχε συμφωνηθεί το 2020, πριν την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. “Έχει έρθει ώρα, χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τον πυρήνα της πράσινης μετάβασης, να συζητήσουμε προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και δήλωσε: “Πολλές ενστάσεις των αγροτών μου φαίνονται κατανοητές”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι: “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών”.

Εκτίμησε μάλιστα πως: “Όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας, θα αντιληφθούν οι αγρότες μας ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό”.

#Μητσοτακης #Βουλή #αγροτες #πρωτογενης_τομεας
Keywords
Αναζητήσεις
evropaikes-apofaseis-gia-tous-agrotes--paremvasi-mitsotaki-kai-sti-vouli.htm
Τυχαία Θέματα