Κόντρα κυβέρνησης-Σαμαρά για τη νομιμοποίηση μεταναστών- Τι απαντούν Άδωνις-Μαρινάκης

Ξαφνική εσωκομματική κρίση ξέσπασε στη ΝΔ με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης που δίνει το δικαίωμα νόμιμης άδειας διαμονής σε μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν παρανόμως στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Η άδεια, όπως αναφέρεται στην τροπολογία «θα δίνεται ΜΟΝΟΝ σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση».

Σημειώνεται

ότι η εν λόγω ρύθμιση:

Δε νομιμοποιεί και δε δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Δε δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Τέλος, η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

Παρότι οι παραπάνω διατυπώσεις είναι προφανές ότι προσπάθησαν να προλάβουν αντιδράσεις, τελικά δεν τα κατάφεραν.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και λίγη ώρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας εξέδωσε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητά την απόσυρσή της. Ο κ. Σαμαράς "καταγγέλλει" την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία «νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια!» και προσθέτει: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, «έστω κι αν αυτό έχει λήξει»... Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ...» Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς λέει ότι «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών». Κλείνοντας, σημειώνει πως «η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.». Πρώτη αντίδραση Γεωργιάδη Τη διαβεβαίωση ότι η τροπολογία για την άδεια διαμονής μεταναστών δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην έντονη αντίθεση του Αντώνη Σαμαρά στις ρυθμίσεις που καθιερώνει.

Σεβαστή η δήλωση Σαμαρά, είναι λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στην τροπολογία για την άδεια διαμονής των μεταναστών. «Σήμερα στους 6 μήνες οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πάρουν άδεια και να δουλεύουν, τώρα μπορούν στους 2 μήνες», είπε. Όσον αφορά στη δεύτερη διάταξη, που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι παραμένουν τα 7 χρόνια παραμονής για να πάρει κάποιος άδεια διαμονής στη χώρα. «Δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή, δηλαδή αίτηση παροχής ασύλου, έγγραφο, έμβασμα και που την έχουν συμπληρώσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, θα μπορύν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία. Αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας», τόνισε. Εξηγήσεις και από τον Μαρινάκη Απάντηση στις αντιδράσεις που προκαλεί η τροπολογία για τους μετανάστες επιχείρησε να δώσει μέσω του Alpha και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε ότι «δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, είναι μια διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε όσους βρίσκονται εδώ τρία χρόνια, με βεβαίωση, να πάρουν άδεια διαμονής εργασίας, η οποία λήγει αν σταματήσει να δουλεύει. Η ρύθμιση δεν είναι για πάντα. Είναι για μέχρι 28.000 άτομα. Το σημαντικό που λέμε και ισχύει είναι πως η λήψη άδειας δίνεται στα 7 χρόνια».#Κυβέρνηση #Σαμαράς #μετανάστες #ΝΔ #ΕΛΛΑΔΑ #Μητσοτακης
Keywords
Αναζητήσεις
exallos-o-samaras-me-ton-mitsotaki-gia-ti-nomimopoiisi-metanaston.htm
Τυχαία Θέματα