Γεραπετρίτης: Να γίνουμε η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (2nd CII India Europe Business

and Sustainability Conclave), το οποίο πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε περαιτέρω ότι «το φιλόδοξο αυτό έργο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομικής όσο και από γεωπολιτικής άποψης, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία ενόψει της αυριανής επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χαιρέτισε από κοινού με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών.

{https://twitter.com/GreeceMFA/status/1759932200424788396}

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Γεραπετρίτη:

Εξοχότατε Υπουργέ Εξωτερικών της Ινδίας,

Εξοχότατοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Namaskar,

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Θα ήθελα δε, να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας και τη Συνομοσπονδία Ινδών Βιομηχάνων για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Μόλις είχα μια ιδιαιτέρως εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Jaishankar, έναν έμπειρο διπλωμάτη και δυναμικό πολιτικό, ο οποίος, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Modi, έχει προσφέρει τις βέλτιστες υπηρεσίες του για την οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες: τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Αγαπητοί φίλοι,

Διάγουμε μια μοναδικής σημασίας μεταβατική περίοδο. H Ινδία ως μέλος των BRICS, αλλά και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στους G20, έχει αναδειχθεί ως η φωνή του Παγκόσμιου Νότου. Χρειαζόμαστε αυτή την ηχηρή φωνή στην πολυμερή διπλωματία, προκειμένου να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να εγείρει προβληματισμούς, να προωθήσει την κατανόηση μεταξύ Βορρά και Νότου και να παράσχει μια νηφάλια οπτική της Ανατολής στη Δύση.

Λέω συχνά ότι ο κόσμος μας είναι γεμάτος αβεβαιότητες. Συνεπώς, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, χρειαζόμαστε μία ευέλικτη, πολυμήχανη και πολύπλευρη διπλωματία.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ινδία συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ισχυρών οικονομιών στον κόσμο και αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Ελλάδα είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη. Σε μια εποχή γεωπολιτικών μεταβολών, ο ρόλος της εταιρικής σχέσης Ινδίας-ΕΕ είναι καθοριστικός για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας.

Η εταιρική σχέση Ινδίας-Ευρώπης προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες και προοπτικές για τις επιχειρήσεις. Όχι μόνο ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς, αλλά αποτελεί επίσης, θετικό παράδειγμα για την παγκόσμια συνεργασία.

Οι ευκαιρίες για τις ινδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη περιλαμβάνουν πρόσβαση σε μισό δισεκατομμύριο καταναλωτές, άρτια οργανωμένες υποδομές, ένα σταθερό και ώριμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα εργατικό δυναμικό με υψηλή κατάρτιση και μορφωτικό επίπεδο. Επιπλέον, το γεγονός ότι η ΕΕ είναι μια ενιαία αγορά, χωρίς εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των κρατών μελών της, επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ινδικών επιχειρήσεων σε μια μεγάλη πελατειακή βάση.

Υπάρχει μία λαϊκή ρήση: «Όπου πηγαίνουν οι Ινδοί, υπάρχει ευημερία».

Είμαι δε, βέβαιος ότι ο Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) θα φέρει την Ινδία, άρα και την ευημερία, στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος αυτού του οραματικού σχεδίου, ως πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη, και θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Για το σκοπό αυτό, ταξίδεψα εχθές με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Φραγκογιάννη και περισσότερους από 100 Έλληνες επιχειρηματίες, ορισμένοι από τους οποίους είναι παρόντες αυτή τη στιγμή, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας και αλληλεπίδρασης εδώ στην Ινδία.

Εκλεκτοί φίλοι,

Η διαπεριφερειακή συνεργασία, η διασυνδεσιμότητα, οι συνέργειες και η αλληλεπίδραση καθιστούν τον κόσμο μας πιο ασφαλή, πιο ανθεκτικό και, ως εκ τούτου, πιο ειρηνικό.

Επιτρέψτε μου παρακαλώ, να κλείσω με ένα απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του Υπουργού Jaishankar, το οποίο αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της σύγχρονης Ινδίας, αλλά και την αντίληψη του κόσμου έναντι της Ινδίας:

«Η Ινδία είναι υπολογίσιμη μέσω της δύναμης των ιδεών και των δράσεών της, ως ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, ως κόμβος καινοτομίας και ως δημοκρατία που επιτυγχάνει αποτελέσματα... Η οικονομική πρόοδος της Ινδίας συμβάλλει στη νέα εξισορρόπηση και την εν εξελίξει πολυπολικότητα».

Σας ευχαριστώ.

#Γιώργος_Γεραπετρίτης #ΕΛΛΑΔΑ_ΙΝΔΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
gerapetritis-na-ginoume-i-pyli-tis-indias-pros-tin-ee.htm
Τυχαία Θέματα