Γερμανία: Όχι και τόσο ελκυστική επιλογή ως τόπος εγκατάστασης επιχειρήσεων

17:20 9/4/2024 - Πηγή: Reporter

Η σημερινή ελκυστικότητα της Γερμανίας ως τόπος εγκατάστασης εγχώριων επιχειρήσεων κατατάσσεται μόνο στη μέση μεταξύ των ομοειδών ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό είναι το συμπέρασμα διεθνούς έρευνας οικονομικών εμπειρογνωμόνων που διεξήχθη από το Ινστιτούτο ifo και το Ελβετικό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα της Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων, οι εμπειρογνώμονες εκεί της έδωσαν 61,3 βαθμούς από τους 100 δυνατούς.

Η Αυστρία πέτυχε 72,4 βαθμούς, ενώ η Ελβετία

72,6 βαθμούς. «Αυτό δεν είναι ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα για τη γερμανική οικονομία. Συγκεκριμένα, το 78% των ερωτηθέντων στη Γερμανία πιστεύει ότι η χώρα τους έχει γίνει λιγότερο ελκυστική ως τόπος εγκατάστασης επιχειρήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια. Ένα 48% αναμένει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα δέκα χρόνια», λέει η ερευνήτρια του ifo Luisa Dörr.

Όσον αφορά την τρέχουσα ελκυστικότητά τους για τις εγχώριες εταιρείες, το Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσε μόλις 58,3 μονάδες και η Ιρλανδία 57,9 μονάδες, ενώ ο Καναδάς και οι ΗΠΑ τα πήγαν καλύτερα με 67,3 μονάδες και 74,7 μονάδες, αντίστοιχα.

Η Γαλλία συγκέντρωσε 66,8 βαθμούς.Πίσω από τη Γερμανία έμειναν το Βέλγιο με 57,6 βαθμούς, το Λουξεμβούργο με 57,4 βαθμούς, η Ιταλία με 50,7 βαθμούς, η Ισπανία με 58,5 βαθμούς και η Πορτογαλία με 51,4 βαθμούς.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την ελκυστικότητα για τις ξένες και όχι για τις εγχώριες επιχειρήσεις, οι περισσότερες χώρες πέτυχαν χαμηλότερες βαθμολογίες.

Η Γερμανία έλαβε 49,6 βαθμούς και η Αυστρία 61,5 βαθμούς.

Η Ελβετία συγκέντρωσε 77,8 βαθμούς, γεγονός που την καθιστά στην πραγματικότητα πιο ελκυστική για τις ξένες εταιρείες παρά για τις εγχώριες.

Το ίδιο ισχύει και για την Ιρλανδία με 76,2 βαθμούς, αλλά όχι για το Ηνωμένο Βασίλειο (38,6 βαθμοί), τον Καναδά (49,4 βαθμοί) και τις ΗΠΑ (63,7 βαθμοί).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι η Γαλλία (56,1 μονάδες) και το Βέλγιο (52,4 μονάδες) είναι επίσης λιγότερο ελκυστικές για τις ξένες εταιρείες απ' ό,τι για τις εγχώριες.

Το Λουξεμβούργο (78,6 μονάδες) αποτελεί άλλη μια εξαίρεση, καθώς προσφέρει στις ξένες εταιρείες ιδιαίτερα ελκυστικές συνθήκες.

Η Ισπανία πέτυχε βαθμολογία ελκυστικότητας στον τομέα αυτό 54,6 μονάδες και η Ιταλία μόλις 39,6 μονάδες. Η Πορτογαλία, ωστόσο, πέτυχε 61,2 βαθμούς - σημαντικά καλύτερα από ό,τι για τις εγχώριες εταιρείες.

#Γερμανία #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #αξιολόγηση #ευρωπαϊκές_χώρες
Keywords
Αναζητήσεις
germania-ochi-kai-toso-elkystiki-epilogi-os-topos-egkatastasis-epicheiriseon.htm
Τυχαία Θέματα