Γερμανία: Υποχώρησε ελαφρά ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

Ζοφερό παραμένει το κλίμα στη γερμανική οικονομία, καθώς ο δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος του Ινστιτούτου ifo (ifo Business Climate Index) υποχώρησε στις 85,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 85,8 μονάδες τον Αύγουστο.

Για άλλη μια φορά, οι εταιρείες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση, αν και η απαισιοδοξία τους για τους επόμενους μήνες υποχώρησε ελαφρώς.

Στον τομέα της μεταποίησης,

ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος ανέβηκε λίγο. Οι εταιρείες ήταν κάπως πιο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, ωστόσο, οι προσδοκίες τους επιδεινώθηκαν ελάχιστα και παρέμειναν απαισιόδοξες. Τα βιβλία παραγγελιών συρρικνώθηκαν περαιτέρω.

Στον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψε πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα. Αυτό οφείλεται στην αξιοσημείωτη επιδείνωση της τρέχουσας επιχειρηματικής κατάστασης. Οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Οι προσδοκίες βελτιώθηκαν ελαφρώς, αλλά εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από σκεπτικισμό.

Στο εμπόριο, ο δείκτης ανέβηκε. Αυτό οφειλόταν στις λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες, ωστόσο, οι εμπορικές επιχειρήσεις ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάστασή τους.

Στις κατασκευές, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος υποχώρησε στη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2009. Οι εταιρείες εκτίμησαν για άλλη μια φορά την τρέχουσα κατάστασή τους ως χειρότερη, ενώ οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες παραμένουν απολύτως απαισιόδοξες.

ΓερμανίαIFO BUSINESS CLIMATE INDEXΙνστιτούτο Ifoεπιχειρηματικό κλίμα
Keywords
Τυχαία Θέματα