Η Fed δεν είναι έτοιμη να τελειώσει τις αυξήσεις επιτοκίων

«Παράθυρο» για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων άφησε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στον αγώνα που δίνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

«Ξέρουμε ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο μας του 2% δεν είναι εξασφαλισμένη», είπε ο Πάουελ πριν από ένα συνέδριο που φιλοξενείται στην Ουάσιγκτον από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Εάν καταστεί σκόπιμο να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, δε θα διστάσουμε να το πράξουμε», τόνισε.

Εάν η Fed αυξήσει ξανά τα επιτόκια, πιθανότατα θα είναι μόνο για μία φορά και μπορεί να το κάνει κατά την επερχόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι επενδυτές «βλέπουν» να διατηρούνται αμετάβλητα τα επιτόκια και τον επόμενο μήνα, με τις αγορές να τιμολογούν με πιθανότητα πάνω από 90% ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για τρίτη διαδοχική φορά.

Ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι η Fed εξισορροπεί προσεκτικά τον κίνδυνο μήπως αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός έναντι του κινδύνου η κεντρική τράπεζα να προκαλέσει περιττή οικονομική ζημιά.

Είπε ότι «η χαλάρωση των στρεβλώσεων της προσφοράς και της ζήτησης, που σχετίζονται με την πανδημία, παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η ζήτηση πιθανότατα θα πρέπει να επιβραδυνθεί για να διασφαλιστεί από τη Fed ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μειωθεί στο 2%.

«Στο μέλλον, ίσως ένα μεγαλύτερο μερίδιο της προόδου στη μείωση του πληθωρισμού θα πρέπει να προέλθει από τη σφιχτή νομισματική πολιτική που περιορίζει την ανάπτυξη της συνολικής ζήτησης», δήλωσε ο Πάουελ.

FEDERAL RESERVEΤζερόμ Πάουελεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
i-fed-den-einai-etoimi-na-teleiosei-tis-afxiseis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα