Η Wall Street παρέσυρε στα… κέρδη τις ασιατικές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης (18/10) οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας-Ωκεανίας, ακολουθώντας το ράλι της Wall Street.

Η Αυστραλία ηγήθηκε των κερδών μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας τον Οκτώβριο. Η Reserve Bankέχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το «μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων των επιτοκίων», επειδή το διοικητικό της συμβούλιο

πραγματοποιεί περισσότερες συνεδριάσεις σε σύγκριση με άλλες κεντρικές τράπεζες στην περιοχή, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της RBA, Michele Bullock.

Είναι σε θέση να «επιτυγχάνει παρόμοια σύσφιξη» με μικρότερες μεμονωμένες αυξήσεις επιτοκίων, επεσήμανε ο Bullock.

«Μια μικρότερη αύξηση από αυτή που συμφωνήθηκε στις προηγούμενες συναντήσεις ήταν δικαιολογημένη, δεδομένου ότι το επιτόκιο είχε αυξηθεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και το πλήρες αποτέλεσμα αυτής της αύξησης ήταν μπροστά», συμφώνησαν τα μέλη του ΔΣ, προσθέτοντας ότι η τράπεζα παραμένει αποφασισμένη να «κάνει αυτό που είναι απαραίτητο» για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του.

Τελευταία φορά η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια μόλις κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Κίνα επρόκειτο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αλλά το καθυστέρησε, όπως και μια σειρά από οικονομικές ανακοινώσεις για το τρίτο τρίμηνο. Η ασυνήθιστη κίνηση έρχεται καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεξάγει το 20ο Εθνικό του Συνέδριο.

Ο Austan Goolsbee, οικονομολόγος και καθηγητής στο University of Chicago Booth School of Business, κάνει λόγο για εσκεμμένη κίνηση της κυβέρνησης. «Δεδομένου του προφανούς οικονομικού αρνητικού αντίκτυπου της πολιτικής μηδενικού Covid αυτό πιθανότατα θα απεικονιζόταν στα δεδομένα του ΑΕΠ και απλώς δεν ήθελαν να το κάνουν αυτό», είπε στο CNBC.

«Ο κανόνας λέει ότι κανείς δεν κρύβει καλά νέα… Το πιθανότερο είναι (ότι η καθυστέρηση έγινε) επειδή έδειξε κάτι που δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθεί αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,42%, κλείνοντας στις 27.156,14 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,22% στις 16.817,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,13% στις 3.080,96 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,24% στις 11.188,63 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ανέβηκε 1,22% και έκλεισε στις 13.124,68 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 1,36% στις 2.249,95 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.779,20 μονάδες, κερδίζοντας 1,72%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαKospiNikkeiιαπωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα