Η διαμάχη Apple-Spotify συνεχίζεται παρά το πρόστιμο της ΕΕ

Φαίνεται πως ούτε καν το πρόστιμο ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να σταματήσει την Apple από το να τα βάλει με τη Spotify.

Η Apple φέρεται να μην έχει αναγνωρίσει την ενημέρωση που έκανε το Spotify στην ευρωπαϊκή έκδοση της εφαρμογής του, σύμφωνα με ένα email που έστειλε της εταιρείας Spotify στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξασφάλισε το The Verge. Η ενημέρωση είχε σχεδιαστεί για να τοποθετήσει

απευθείας στην εφαρμογή πληροφορίες τιμολόγησης και συνδέσμους συνδρομής που κατευθύνουν τους χρήστες iPhone στην ιστοσελίδα του Spotify.

Σύμφωνα με το Verge, η Spotify εξέδωσε την ενημέρωση τον Μάρτιο, μια ημέρα μετά την επιβολή προστίμου ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Apple από την ΕΕ, για απαγόρευση στους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες των εφαρμογών για φθηνότερες επιλογές πληρωμής εκτός του App Store. Η ΕΕ έκρινε την πρακτική αυτή παράνομη σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές.

Η Spotify έγραφε στο email της ότι η άρνηση της Apple να ακολουθήσει την ενημέρωση είναι «ένα ακόμη παράδειγμα» του πώς η εταιρεία «θα προσπαθήσει να παρακάμψει ή/και να μη συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιτροπής» αν αφεθεί ανεξέλεγκτη. «Δεδομένου του ιστορικού της Apple, η Spotify ανησυχεί ότι η καθυστέρηση της Apple είναι σκόπιμη και αποσκοπεί στην καθυστέρηση ή την αποφυγή της συμμόρφωσης συνολικά», συνεχίζει το email. Εκπρόσωπος της Spotify επιβεβαίωσε στο Business Insider ότι το email είναι αληθινό.

Η Apple έχει πληγεί με πρόστιμο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους περιορισμούς στο streaming μουσικής

«Έχουν περάσει εννέα ημέρες και ακόμη περιμένουμε να λάβουμε νέα από την Apple σχετικά με την υποβολή της εφαρμογής μας για να εμφανίζουμε στους καταναλωτές της ΕΕ τις τιμές και έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπό μας, κάτι που μας επιτρέπεται πλέον να κάνουμε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση του streaming μουσικής», δήλωσε η εκπρόσωπος της Spotify Jeanne Moran στο BI στις 14 Μαρτίου. «Η καθυστέρηση της Apple έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον ισχυρισμό της ότι ολοκληρώνει τις αναθεωρήσεις στις υποβολές εφαρμογών εντός 24 ωρών και επίσης έρχεται σε αντίθεση με το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση που όρισε η Επιτροπή», πρόσθεσε η Moran.

Οι εντάσεις μεταξύ της Spotify και της Apple υπάρχουν εδώ και χρόνια

Τον Μάρτιο του 2019, η Spotify κατέθεσε καταγγελία κατά της Apple στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας την για αντιανταγωνιστικές πρακτικές, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη δομή των τελών του App Store και στους περιορισμούς στη διανομή εφαρμογών. Η Spotify υποστήριξε ότι αυτά τα κόστη και οι κατευθυντήριες γραμμές ευνοούσαν αθέμιτα το Apple Music έναντι άλλων υπηρεσιών streaming. Έκτοτε, ο διευθύνων σύμβουλος της Spotify Daniel Ek συνέχισε να επικρίνει δημοσίως τις πρακτικές της Apple.

Τον Ιανουάριο, όταν η Apple ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να διανέμουν εφαρμογές μέσω αγορών τρίτων για να συμμορφωθεί με το DMA, ο Ek χαρακτήρισε την αντίδραση της Apple στον αντιμονοπωλιακό νόμο «νέο χαμηλό». «Η αντίδρασή τους στο DMA είναι ένα masterclass στη διαστρέβλωση», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Spotify στο X. «Παρουσιάζουν μια «απλή» επιλογή: Μείνετε στους τρέχοντες όρους ή μεταβείτε σε ένα περίπλοκο νέο μοντέλο που φαίνεται ελκυστικό στην επιφάνεια, αλλά έχει, πιθανώς, ακόμη υψηλότερες χρεώσεις».

Σε απάντηση στο πρόστιμο της ΕΕ, η Apple υποστήριξε ότι η εταιρεία παρέχει συνεχή υποστήριξη στην ανάπτυξη του Spotify στην ευρωπαϊκή αγορά ψηφιακής μουσικής και ότι δεν έχει χρεώσει τέλη. «Το Spotify θέλει να λυγίσει τους κανόνες προς όφελός του, ενσωματώνοντας τιμές συνδρομής στην εφαρμογή του χωρίς να χρησιμοποιεί το σύστημα In-App Purchase του App Store», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στις 4ης Μαρτίου. «Θέλουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία και τις τεχνολογίες της Apple, να διανέμουν την εφαρμογή τους στο App Store και να επωφελούνται από την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τους χρήστες - και να μην πληρώνουν τίποτα στην Apple γι' αυτό». "Εν ολίγοις, το Spotify θέλει περισσότερα", καταλήγει η Apple.

#Apple #Spotify #διαμάχη #πρόστιμο #ΕΕ
Keywords
Αναζητήσεις
i-diamachi-apple-spotify-synechizetai-para-to-prostimo-tis-ee.htm
Τυχαία Θέματα