Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

10:44 4/5/2024 - Πηγή: Reporter

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street τη συνεδρίαση της Παρασκευής (3/5), καθώς η έκθεση για την απασχόληση επανέφερε τις ελπίδες για μια μείωση των επιτοκίων σύντομα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,18% στις 38.675,81 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,26% στις 5.128,10 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έκανε άλμα 1,99% στις 16.156,33 μονάδες. Για την εβδομάδα, ο Dow Jones έχει σημειώσει άνοδο 1,1%, ο S&P 500 έχει κερδίσει 0,5% και ο Nasdaq Composite

1,4%.

Η έκθεση της Παρασκευής για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες έδειξε ότι, τον Απρίλιο, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 175.000, κάτω από την εκτίμηση για 240.000 θέσεις. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, έναντι 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση των μισθών ήταν ήπια, κάτι που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν φαίνεται να έχουν περιορίσει τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, επαναφέροντας τις ελπίδες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed σχετικά άμεσα. Αυτό είχε ως συνέπεια την υποχώρηση των αποδόσεων και ένα νέο μίνι ράλι για τις μετοχές. Με λίγα λόγια, τα «κακά» νέα για την αγορά εργασίας σηματοδοτούν πως η Fed πιθανότατα θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επιτόκια μέσα στο έτος.

Μετά την ασθενέστερη του αναμενόμενου αύξηση της απασχόλησης και τη συγκρατημένη αύξηση των μισθών τον Απρίλιο, οι επενδυτές προσβλέπουν σε δύο μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει κάτω από το 4,5%. Η κίνηση αυτή ευνόησε τις ευαίσθητες στις αποδόσεις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις Nvidia και Advanced Micro Devices να σημειώνουν άνοδο 3,46% και 3,02% αντίστοιχα. Η Microsoft και η Meta Platforms κέρδισαν 2,22% και 2,35% αντίστοιχα, ενώ ο κλάδος της πληροφορικής του S&P 500 σημείωσε άνοδο 3%.

Στο ράλι της Παρασκευής συνέβαλαν, επίσης, τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου από τις εταιρείες του Dow. Η Apple ενισχύθηκε κατά 5,97%, αφού ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών ύψους $110 δισ. και τη βελτίωση των μεγεθών της. Η Amgen έκανε άλμα 11,8%, χάρη στην ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών και τις θετικές προοπτικές για ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της εταιρείας.

Πτώση 7% για το πετρέλαιο σε επίπεδο εβδομάδας

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, καταγράφοντας, παράλληλα, την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και τρεις μήνες.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το WTI έχασε 1,06% και έκλεισε στα 78,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το Brent υποχώρησε κατά 0,85%, στα 82,96 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας, τόσο το WTI όσο και το Brent κατέγραψαν απώλειες, καθώς κυριάρχησαν οι ανησυχίες πως τα υψηλά επιτόκια θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Έτσι, το Brent κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση άνω του 7%, ενώ το WTI είδε απώλειες της τάξης του 6,8%.

#nyse #Wall_Street #Άνοδος #ραλι #Απασχόληση
Keywords
Αναζητήσεις
i-ekthesi-gia-tin-apascholisi-efere-rali-sti-wall-street.htm
Τυχαία Θέματα
Wall Street,