Η ευρεία χρήση AI θα φέρει περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις

Η ταχεία ανάπτυξη νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και θα μειώσει τα εμπόδια εισόδου στους λιγότερο εξελιγμένους χάκερς, προειδοποιεί η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας GCHQ.

Τα χαμηλότερα εμπόδια εισόδου θα συμβάλουν, πιθανώς, και στην παγκόσμια αύξηση των επιθέσεων ransomware, κατά τις οποίες οι εγκληματίες κρυπτογραφούν συστήματα υπολογιστών, ζητώντας ψηφιακά λύτρα, ανέφερε σε έκθεσή του το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC), το οποίο αποτελεί μέρος της GCHQ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει σχεδόν σίγουρα τον όγκο και θα

εντείνει τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων κατά τα επόμενα δύο χρόνια», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αύξηση των δυνατοτήτων δημιουργίας απειλών στον κυβερνοχώρο θα αφορά τους ευκαιριακούς χάκερς που δε διαθέτουν, απαραίτητα, τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πραγματοποίηση επιθέσεων υψηλότερου επιπέδου. Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση εργαλείων generative AI, όπως τα chatbots, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο πειστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή εγγράφων που χρησιμοποιούνται σε διαδικτυακές απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

Οι πιο ικανοί χάκερς -που υποστηρίζονται από κράτη- είναι «σε καλύτερη θέση και μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε προηγμένες κυβερνοεπιθέσεις κατά δικτύων, για παράδειγμα για χρήση στη δημιουργία προηγμένου κακόβουλου λογισμικού», αναφέρει η έκθεση.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο παλεύουν με την πιθανότητα αύξησης των ζητημάτων ασφαλείας λόγω των αλγορίθμων που παράγουν αλληλεπιδράσεις που μοιάζουν ανθρώπινες - τα λεγόμενα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή LLM, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι αρχές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν δηλώσει ότι βλέπουν τους χάκερς να αγκαλιάζουν τη νέα τεχνολογία.

#AI #τεχνητή_νοημοσύνη #κυβερνοεπιθέσεις #hackers #χάκερς
Keywords
Αναζητήσεις
i-evreia-chrisi-ai-tha-ferei-perissoteres-kyvernoepitheseis.htm
Τυχαία Θέματα