Η περιορισμένη προσφορά ανεβάζει σημαντικά το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν άνω του 1% την Πέμπτη (14/9), καθώς οι προσδοκίες για μια πιο αυστηρή προοπτική παγκόσμιας προσφοράς αργού για το υπόλοιπο του 2023 επισκίασαν τις ανησυχίες για την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Η παράταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου

από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα οδηγήσει σε έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Τετάρτη, πριν τα τελευταία στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα οδηγήσουν σε μια μικρή υποχώρηση των τιμών.

Το αυστηρότερο ισοζύγιο πετρελαίου θα παραμείνει η κυρίαρχη κινητήρια δύναμη για το υπόλοιπο του 2023, εξήγησε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ άγγιξαν υψηλά 10 μηνών την Τετάρτη πριν η έκθεση από τις ΗΠΑ δείξει αύξηση των αποθεμάτων αργού και διυλισμένων προϊόντων και οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα.

Η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova, είπε ότι οι φόβοι για την προσφορά στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου καθώς οι παραγωγοί «επιμένουν ανένδοτα στην περιορισμένη παραγωγή».

Μια ημέρα πριν από την έκθεση του ΔΟΕ, ο ΟΠΕΚ εξέδωσε επικαιροποιημένες προβλέψεις για σταθερή ζήτηση και επίσης επεσήμανε ένα έλλειμμα προσφοράς το 2023 εάν διατηρηθούν οι περικοπές στην παραγωγή.

«Η αγορά πετρελαίου φαίνεται σαφώς σφιχτή τα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα, καθώς οι περιορισμοί στην προσφορά εξακολουθούν να υφίστανται εν μέσω ισχυρής ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Οι αναλυτές περιμένουν και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια που αναμένεται εντός της ημέρας.

Οι προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών έτειναν προς μια παύση των αυξήσεων των επιτοκίων, μέχρι το Reuters να αναφέρει την Τρίτη ότι η ΕΚΤ επρόκειτο να αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος σε περισσότερο από 3%, ενισχύοντας το επιχείρημα για υψηλότερα επιτόκια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,33% στα 89,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,27% στα 93,04 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,681% στα 35,830 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,15% στα 1.929,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,25% στα 22.892 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,96% στα 3,8293 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0736 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,14% στο 1,2471 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8607 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
i-periorismeni-prosfora-anevazei-simantika-to-petrelaio-ypochorei-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα