Η πιο αδύναμη από το 2021 η συσχέτιση Bitcoin- Ethereum

Το Bitcoin και το Ethereum, τα δύο κορυφαία κρυπτονομίσματα στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης, κινήθηκαν παράλληλα για μεγάλο μέρος του 2022. Αυτή η θετική σχέση έχει αποδυναμωθεί φέτος, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια επικείμενη αλλαγή καθεστώτος στην αγορά.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κυλιόμενος συσχετισμός 30 ημερών μεταξύ των αλλαγών των τιμών του Βitcoin και του Ethereum ήταν στο 77%, ο χαμηλότερος από το 2021 και ιδιαίτερα ασθενέστερος από το 96% που παρατηρήθηκε πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων κρυπτογράφησης Kaiko.

Το Ethereum

έχει… αποσυνδεθεί από το Βitcoin και στο παρελθόν για σύντομες περιόδους. Η τελευταία αποδυνάμωση της συσχέτισης μπορεί να είναι μακροχρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το Βitcoin, το μεγαλύτερο και πιο ρευστό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο, μπορεί να μην συμπαρασύρει πλέον το Ethereum και την ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με τον Pulkit Goyal, αντιπρόεδρο συναλλαγών στο OrBit Markets, έναν θεσμικό πάροχο ρευστότητας.

«Αυτό που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας μακροπρόθεσμης αλλαγής καθεστώτος. Καθώς το Ethereum έχει μετατοπιστεί από το PoW στο PoS, τα στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης στα οποία βασίζονται τα 2 tokens θα συνεχίσουν να αποκλίνουν», δήλωσε ο Goyal στο CoinDesk.

«Το Bitcoin θα εδραιώσει την κατάστασή του ως “ψηφιακός χρυσός”, ενώ το Ether θα θεωρείται ως μια αναδυόμενη αγορά», πρόσθεσε ο Goyal.

«Τόσο το BTC όσο και το ETH φαίνονται όλο και περισσότερο να οδηγούνται από διαφορετικούς ιδιότυπους παράγοντες», επισημαίνει η Kaiko.

Οι αιτίες του διαχωρισμού

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ethereum πέρασε από το ενεργοβόρο πρωτόκολλο proof-of-work στο proof-of-stake. Πρόσφατα, το Ethereum πραγματοποίησε την αναβάθμιση Shapella, αποβάλλοντας τον κίνδυνο της παθητικής επενδυτικής στρατηγικής κλειδώματος ή πονταρίσματος νομισμάτων στην πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων με αντάλλαγμα ανταμοιβές. Η ποσότητα του Ethereum που δημιουργείται από το δίκτυο είναι στενά συνδεδεμένη με τον βαθμό χρήσης του δικτύου.

Το Bitcoin, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να είναι ένα μακροοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, επηρεαζόμενο από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις αναμενόμενες αλλαγές στη ρευστότητα των νομισμάτων fiat και διατηρώντας την ελκυστικότητά του ως αντιστάθμισμα έναντι της παραδοσιακής χρηματοδότησης. Ο ρυθμός επέκτασης της προσφοράς του Bitcoin μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια μέσω μιας προγραμματισμένης διαδικασίας που ονομάζεται halving. Το τέταρτο halving αναμένεται το επόμενο έτος.

«Μετά τη μετάβαση στο πρωτόκολλο PoS, είναι πιθανό το Ethereum να θεωρείται ως διαφορετική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στην κρυπτογράφηση, κάτι, βέβαια, που μπορεί να αλλάξει. Προς το παρόν, όμως, το Bitcoin διέπεται περισσότερο από μακροοικονομικούς παράγοντες και θεσμικές επενδύσεις, ενώ το Ethereum, αν και επηρεάζεται, μπορεί απλώς να είναι λιγότερο συσχετισμένο με τις μακροοικονομικές συνθήκες προς το καλύτερο ή το χειρότερο», ανέφεραν αναλυτές της Bitfinex.

«Είναι μια καλή κίνηση για την αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς αυτά τα δύο περιουσιακά στοιχεία μπορούν να εξεταστούν τώρα από την οπτική γωνία των τιμών ως προς τη διαφορετική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, αν και στην ίδια σφαίρα», πρόσθεσαν.

Η αποσύνδεση μεταξύ των δύο μπορεί να ενισχύσει τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ζεύγη Βitcoin-Εther που είναι εισηγμένα σε μεγάλα ανταλλακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Binance.

Bitcoinethereumκρυπτονομίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα