Η πιο πολιτικοποιημένη Eurovision- Διαδηλώσεις και συμβολικά... καρπούζια

19:17 4/5/2024 - Πηγή: Reporter

Εν όψει του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, οι συζητήσεις στη διοργανώτρια χώρα, τη Σουηδία, αφορούν περισσότερο τρομοκρατικές απειλές, μποϊκοτάζ και... καρπούζια, παρά το διαγωνιστικό μέρος και τα τραγούδια που ξεχωρίζουν.

Το Φεστιβάλ Τραγουδιού, αν και χαρακτηρίζεται "πανηγυράκι" από πολλούς, είναι αλήθεια πως προσελκύει περισσότερους θεατές από το Super

Bowl και έχει πάντα μία πολιτική διάσταση.

Άλλωστε, πολλές χώρες επιλέγουν να περάσουν πολιτικά μηνύματα με τα τραγούδια τους, ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Φέτος, όμως, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, το πολιτικό πρόσημο της Eurovision είναι πραγματικά αξιοσημείωτο.

Το Μάλμε της Σουηδίας (πόλη 350.000 κατοίκων) ετοιμάζεται να υποδεχθεί 100.000 επισκέπτες την εβδομάδα που προηγείται του μεγάλου τελικού της 11ης Μαΐου και πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετά μεγάλο πλήθος αναμένεται να διαδηλώσει στην πόλη, προκείμενου να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή του Ισραήλ στο διαγωνισμό, σε μια στιγμή που ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα μεγαλώνει και η παγκόσμια οργή αυξάνεται. Εν μέσω, μάλιστα ανησυχιών ότι το Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιήσει νέα επίθεση στη Ράφα, οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές αναμένεται να είναι δεκάδες χιλιάδες και έχουν ήδη ανακοινώσει δύο μεγάλες διαδηλώσεις στο Μάλμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Eurovision. Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός FalastinVision που αυτοχαρακτηρίζεται ως «διαγωνισμός τραγουδιού χωρίς γενοκτονία». Καρπούζι για παλαιστινιακή σημαία Την ίδια ώρα, οι ακτιβιστές προτρέπουν όσους έχουν εισιτήρια για τις επίσημες εκδηλώσεις να φορέσουν ρούχα με θέμα το καρπούζι. Η πράσινη φλούδα του φρούτου, η κόκκινη σάρκα και τα μαύρα κουκούτσια παραπέμπουν στην παλαιστινιακή σημαία, την οποία η διοργανώτρια αρχή, η EBU, θα κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει μακριά από το οπτικό πεδίο κατά τη διάρκεια της μετάδοσης. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, μια φιλοϊσραηλινή ομάδα σχεδιάζει επίσης μια διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ στο Μάλμε και φυσικά η αστυνομία ανησυχεί και προσπαθεί να λάβει μέτρα πρόληψης για να αποφύγει επεισόδια. Για τις σουηδικές αρχές επιβολής του νόμου, η χρονική στιγμή του διαγωνισμού είναι τουλάχιστον άβολη - με βλέμμα στραμμένο τόσο στην πιθανή βλάβη από τη Ρωσία όσο και στην οργή γύρω από τη σύγκρουση στη Γάζα. Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς μια σειρά από καψίματα Κορανίου πέρυσι την κατέστησε στόχο για τους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ενισχύσεις από Νορβηγία και Δανία Η αστυνομική δύναμη του Μάλμε, εν τω μεταξύ, θα ενισχυθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου που θα προσέλθουν από όλη τη χώρα, καθώς και από αστυνομικούς από τη Νορβηγία και τη Δανία. Οι διαδηλώσεις πρόκειται να είναι ειρηνικές, λένε οι διοργανωτές, αλλά ο διαγωνισμός τραγουδιού βρίσκεται σε άμυνα σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ. Η Janne Heltberg, Νορβηγίδα ηθοποιός και ένας από τους εμπνευστές του EurovisiOFF, μιας εκστρατείας που καλεί σε μποϊκοτάζ της Eurovision, υποστηρίζει ότι όπως η Ρωσία απαγορεύτηκε γρήγορα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, το Ισραήλ θα πρέπει τώρα να αποκλειστεί. Όσο για τους λόγους που η Eurovision θεωρείται "κλειδί" για τέτοιες παρεμβάσεις οι διοργανωτές απαντούν πως «πράγματι οι άνθρωποι ρωτούν γιατί μας ενδιαφέρει η Eurovision – είναι απλώς ένας μουσικός διαγωνισμός. Αλλά και πάλι είναι ένα σήμα. Είναι μια από τις πολλές σταγόνες στη θάλασσα, αλλά είναι μια πολύ σημαντική σταγόνα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός στον κόσμο». #Παλαιστίνη #Γάζα #Eurovision #τραγούδια #ΣΑΤΙ #ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
i-pio-politikopoiimeni-eurovision--diadiloseis-kai-symvolika-karpouzia.htm
Τυχαία Θέματα
Eurovision- Διαδηλώσεις,Eurovision- diadiloseis