Η Τουρκία ξανά στις κάλπες: Υψηλοί τόνοι και καθοριστική ακροδεξιά

Στις κάλπες προσέρχονται ξανά οι Τούρκοι την Κυριακή (28/5), αφού η εκλογική μάχη οδηγήθηκε σε β’ γύρο, με το πολιτικό κλίμα ανάμεσα σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να οξύνεται μέχρι το φινάλε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να παρατείνει τα σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία κατά πέντε ακόμη και είναι το φαβορί, έχοντας επικρατήσει και στον α’ γύρο με 49,52% έναντι 44,88% του αντιπάλου του.

Ο Κιλιτσντάρογλου στοχεύει σε ένα ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων, επιχειρώντας να προσελκύσει και πιο εθνικιστικές ψήφους, υποσχόμενος μεταξύ άλλων να εκδιώξει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Ο

νυν πρόεδρος τον κατηγόρησε για ρητορική μίσους και είπε ότι μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου θα ήταν νίκη για τους τρομοκράτες.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης υστερούσε στον πρώτο γύρο με 2,5 εκατομμύρια ψήφους, αλλά πιστεύει ότι το χάσμα θα μπορούσε ακόμα να γεφυρωθεί, είτε από τα 2,8 εκατομμύρια υποστηρικτές του ακροδεξιού υποψηφίου Σινάν Ογάν που ήρθε τρίτος είτε από τα πάνω από 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο.

Υποσχέσεις και προσωπικές επιθέσεις

Μέχρι την τελευταία στιγμή του προεκλογικού αγώνα, οι δύο υποψήφιοι δεν σταμάτησαν να ανταλλάσουν «καρφιά».

Ο Ερντογάν κάλεσε τον τουρκικό λαό να αναγκάσει τον Κιλιτσντάρογλου να «νιώσει το οθωμανικό χαστούκι στις κάλπες », το οποίο θα πρέπει να είναι τόσο ηχηρό που «δεν μπορέσει ποτέ ξανά να ισιώσει την πλάτη του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντίπαλός του συνάντησε μια ομάδα γυναικών που επλήγη από την οικονομική κρίση της Τουρκίας, υποσχόμενος ότι, εάν εκλεγόταν, θα ζούσε σεμνά, παρά σε ένα προεδρικό μέγαρο.

Σε ομιλία του αργότερα, κατηγόρησε την εθνική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών ότι μπλόκαρε την αποστολή μηνυμάτων του ίδιου και των συνεργατών του σε ψηφοφόρους.

Χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δειλό», λέγοντας ότι «η χώρα καταρρέει εξαιτίας αυτού του δειλού».

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα προβάλλονται ελεύθερα στην κρατική τηλεόραση.

Νίκη Ερντογάν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που, όμως, έπεσαν πολύ έξω στον α’ γύρο, βλέπουν προβάδισμα του νυν προέδρου κατά 5 μονάδες.

Παρόλα αυτά, επισημαίνουν ότι υπάρχει και ο άγνωστος «Χ» των 8,3 εκατομμυρίων πολιτών που δεν ψήφισαν στην πρώτη «μάχη», παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή έφτασε το 87%.

Ήδη στην τουρκική διασπορά, τα μέλη της οποίας είχαν περιθώριο να ψηφίσουν ως το βράδυ της Τρίτης, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη, με 1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ., απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο.

Ρυθμιστής ο ακροδεξιός Ογάν

Καθοριστικός παράγοντας για τη ρύθμιση του αποτελέσματος του β’ γύρου θα μπορούσε να αναδειχθεί η ακροδεξιά και συγκεκριμένα ακροδεξιός υποψήφιος Ογάν που συγκέντρωσε το 5% των ψήφων στον πρώτο.

Αν και ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του, αλλάζοντας τη ρητορική του για τους πρόσφυγες, ο Ογάν ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ερντογάν στον β’ γύρο, δίνοντας άλλο ένα δυνατό «χαρτί» στον Τούρκο πρόεδρο.

Πάντως, οι Τουρκοκύπριοι αναμένεται να δώσουν ξανά την πρωτιά στον Κιλιτσντάρογλου. Στον α’ γύρο, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης έλαβε ποσοστό 54,16% έναντι 38,55% υπέρ του Ερντογάν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ακόμα κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να απορροφήσει στο σύνολο τους τα ποσοστά των Ογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ (3,9%-3,44%), το ποσοστό του στον β’ γύρο δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει τον αντίπαλό του στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων.

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Την ίδια ώρα, μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί και στις αγορές, με την τουρκική λίρα να συνεχίζει να διολισθαίνει.

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε στο χαμηλό- ρεκόρ των 20 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή (26/5), συνεχίζοντας τη φετινή του «κατρακύλα».

Οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι η πιθανή επανεκλογή Ερντογάν θα συντηρήσει το υπάρχον κλίμα και ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να ακολουθεί τις πρακτικές του, που έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

ΤΟΥΡΚΙΑΤουρκικές εκλογέςακροδεξιάΕρντογάνΚιλιτσντάρογλου
Keywords
Αναζητήσεις
i-tourkia-xana-stis-kalpes-ypsiloi-tonoi-kai-kathoristiki-akrodexia.htm
Τυχαία Θέματα