Η τουρκική Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Η Εθνοσυνέλυση της Τουρκίας ενέκρινε το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της επικύρωσης του επίμαχου μνημονίου και από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, η οποία άναψε και επισήμως πράσινο «φως» στη

συμφωνία «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο συνεννόησης προβλέπει τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας – Τρίπολης.

Μάλιστα, οι δύο χώρες έχουν προαναγγείλει την έναρξη κοινών ερευνητικών – σεισμολογικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, με στόχο την αναζήτηση υδρογονανθράκων.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία έχει κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναλάβει μια σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την καταγγελία του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της GNA.

Η κατάσταση πάντως, περιπλέκεται περαιτέρω λόγω και του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, η οποία διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις.

Τα ανατολικά τμήματα ελέγχονται από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ενώ η Τρίπολη και ορισμένες περιοχές στα δυτικά από τις δυνάμεις της –αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ- Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, υπό τον πρόεδρο Σάρρατζ.

Ρωσικές ανησυχίες

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, όπως και για το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα, προς υποστήριξη των δυνάμεων της GNA.

«Αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά, παραβιάζει τα συμφέροντα γειτονικών χωρών, η κατάσταση είναι πολύπλοκη» ανέφερε η ρωσική πηγή, κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αποστολής τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τρίπολη.

«Υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αποφάσεις για εμπάργκο όπλων, έτσι προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση ίσως περιπλέξει την κατάσταση ενώ η συμπλοκή δεν έχει ακόμα επιλυθεί» κατέληξε.

ΤΟΥΡΚΙΑΛιβύημνημόνιο Τουρκίας ΛιβύηςΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα