Η Τράπεζα της Ελβετίας «εκπλήσσει» με μειώσεις επιτοκίων

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες στο 1,50% την Πέμπτη (21/3), μια κίνηση-έκπληξη, καθώς γίνεται η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που περιορίζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τις αγορές, στέλνοντας το ελβετικό φράγκο απότομα χαμηλότερα έναντι του δολαρίου

και σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε ότι η SNB θα διατηρούσε τα επιτόκια στο 1,75%. Ήταν επίσης η πρώτη μείωση επιτοκίων από την SNB εδώ και εννέα χρόνια.

Η χαλάρωση έρχεται μετά την υποχώρηση του ελβετικού πληθωρισμού στο 1,2% τον Φεβρουάριο, τον ένατο συνεχόμενο μήνα που οι αυξήσεις των τιμών ήταν εντός του στόχου 0-2% της SNB, το οποίο ορίζει ως σταθερότητα των τιμών.

«Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατέστη δυνατή επειδή η καταπολέμηση του πληθωρισμού τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν αποτελεσματική», ανέφερε η SNB σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε την Τετάρτη (20/3) αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, αλλά διατήρησε τις προοπτικές της για τρεις μειώσεις του κόστους δανεισμού φέτος.

«Είναι μια γενναία κίνηση να πάει πριν από την ΕΚΤ και τη Fed, αν και η SNB δεν θα το δει έτσι και πιθανώς πιστεύει ότι οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν επίσης τα επιτόκια αργότερα φέτος», δήλωσε ο οικονομολόγος της UBS Αλεσάντρο Μπι.

#ΤΡΑΠΕΖΑ_ΕΛΒΕΤΙΑΣ #επιτόκια #ΜΕΙΩΣΕΙΣ #πληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα