Η Βρετανία αναζητά διάδοχο της Τρας- Οι Εργατικοί ζητούν εκλογές

Έπειτα από μόλις 45 ημέρες στην Downing Street η Λιζ Τρας αποχωρεί και η Βρετανία αναζητά ξανά Πρωθυπουργό.

Μέσα στο καλοκαίρι οι Tories πέρασαν μία μακρά διαδικασία μέσα από την οποία επέλεξαν την Τρας για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, η επιλογή αποδείχθηκε ατυχής.

Η Λιζ Τρας προσπάθησε να περάσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο που περιόριζε πολύ τη φορολογία των επιχειρήσεων, με στόχο να απορροφήσει ουσιαστικά τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς ενέργειας για τα επόμενα δύο

χρόνια. Οι αγορές αντέδρασαν, η Τρας προσπάθησε να κάνει στροφή αλλάζοντας τον υπουργό Οικονομικών και αποσύροντας βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά το κακό είχε γίνει.

Αναγκάστηκε σε παραίτηση, την οποία υπέβαλε την Πέμπτη (20/10) το μεσημέρι και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής της, η οποία αυτήν τη φορά δεν θα κρατήσει μόνο λίγες ημέρες.

Στόχος είναι οι Τόρις να έχουν εκλέξει νέο ηγέτη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ως τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου αυτός ή αυτή να αναλάβει ως την 31η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εκλογή δεν θα γίνει μόνο από τους εν ενεργεία βουλευτές αλλά και από τα μέλη του κόμματος, όπερ σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι πως η παράταξη θα πάει σε κάποιου τύπου online ψηφοφορία. Ενδέχεται οι βουλευτές να ξεχωρίσουν σε πρώτη φάση μια σειρά από πρόσωπα και εν συνεχεία τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν μεταξύ αυτών των προσώπων.

Οι υποψήφιοι

Επίσημες ανακοινώσεις για τις υποψηφιότητες δεν έχουν ακόμη γίνει, ωστόσο, υπάρχουν κάποια ονόματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα μπουν στην κούρσα διαδοχής.

Ο Μπόρις Τζόνσον (!) είναι ένα από αυτά, καθώς από το περιβάλλον του υπάρχουν διαρροές πως θα "βγει μπροστά" για λόγους εθνικού συμφέροντος. Για την ώρα βρίσκεται για διακοπές στην Καραϊβική. Εκτιμάται πως θα επιστρέψει εσπευσμένα για να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Επίσης, σίγουρος υποψήφιος θεωρείται ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ήταν συνυποψήφιος της Τρας το καλοκαίρι και έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Το ίδιο ισχύει και για την Penny Mordaunt, που ήρθε τρίτη στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος με τους χειρισμούς του προσπάθησε να "σώσει" τη θητεία της Τρας είναι επίσης ένα από τα πρόσωπα που θεωρείται βέβαιο πως θα διεκδικήσουν την πρωθυπουργία..

Άλλα ονόματα που κυκλοφορούν είναι ο υπουργός Άμυνας Ben Wallace, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Kemi Badenoch, ο υπουργός Εξωτερικών James Cleverly και η πρόσφατα παραιτηθείσα υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman.

Οι Εργατικοί

Υπάρχει βέβαια και η πλευρά των Εργατικών που θεωρεί πως ο πολιτικός χρόνος των Tories έχει πια λήξει και πως πρέπει επιτέλους να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ έχουν μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα και είναι λογικό να ζητούν να στηθούν κάλπες, κάτι που όμως οι Tories θέλουν να αποφύγουν.

Αυτή η στιγμή είναι προφανώς η χειρότερη για αυτούς να πάνε σε εκλογές, καθώς τα έχουν... θαλασσώσει.

Υπενθυμίζεται πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κανονικά προγραμματισμένη για το 2024. Θέλουν λοιπόν μέχρι τότε να παρουσιάσουν μια σταθερή διακυβέρνηση και να αναμετρηθούν με τους Εργατικούς με καλύτερες πιθανότητες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΒρετανίαδιαδικασίαΤζόνσονΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία, Τρας-, Εργατικοί,vretania, tras-, ergatikoi