ΙΕΑ: Πιθανή αύξηση του ενεργειακού κόστους τον χειμώνα-Δεν αποκλείεται μπλακάουτ

17:28 3/7/2023 - Πηγή: Reporter

Οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά τον χειμώνα, ωθώντας τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των πολιτών, τόνισε σήμερα (3/7) στο BBC ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος υποστήριξε ότι το ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να σημειώσει ραγδαία άνοδο στον απόηχο της βελτιωμένης κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με έναν δύσκολο χειμώνα από άποψη καιρικών συνθηκών.

«Στο σενάριο που η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζοντας

πολλή ενέργεια από την αγορά, και εάν εμείς βιώσουμε ένα σκληρό χειμώνα, ίσως δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας σε εκπομπή του BBC.

Τα λάθη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ σημείωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν «στρατηγικά λάθη». Μεταξύ αυτών υπογράμμισε την υπερβολική τους εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, ενώ η διεθνής πολιτική έχει «τα χέρια δεμένα» λόγω των βραχυπρόθεσμων εμπορικών αποφάσεων.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει κάνει προσπάθειες διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού από χώρες εκτός Ρωσίας, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτό τον χειμώνα.

«Δεν αποκλείω μπλακάουτ αυτό το χειμώνα στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού» σημείωσε ο Birol.

ΙΕΑΠΕΤΡΕΛΑΙΟενεργειακό κόστοςΡωσία
Keywords
Αναζητήσεις
iea-pithani-afxisi-tou-energeiakou-kostous-ton-cheimona-den-apokleietai-blakaout.htm
Τυχαία Θέματα