ΗΠΑ: Πρώτη μηνιαία πτώση του PCE από το 2020

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι τιμές στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020, σε μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία λίγο πριν τη «δύση» του 2023.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο και οι καταναλωτικές δαπάνες συνέχισαν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες, σύμφωνα με έκθεση που παρακολουθήθηκε προσεκτικά που δόθηκε στη δημοσιότητα την

Παρασκευή (22/12) από το υπουργείο Εμπορίου.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του Νοεμβρίου, μια ολοκληρωμένη μέτρηση των τιμών που πληρώνουν τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες, υποχώρησε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαμορφώνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,6%.

Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης PCE ήταν αρνητικός σε μηνιαία βάση από την έναρξη της πανδημίας. Ετησίως, είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση από το 2,9% του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης που λαμβάνει περισσότερο υπόψη η Fed για τον πληθωρισμό -ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- μειώθηκε επίσης στο 3,2% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση. Αυτό είναι ένα «βήμα» κάτω από την ετήσια αύξηση 3,4% του Οκτωβρίου και ένα «βήμα» πιο κοντά στο επιτόκιο-στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του δομικού πληθωρισμού κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ετήσια αύξηση 3,4%, σύμφωνα με τις συναινετικές εκτιμήσεις για το FactSet.

#πληθωρισμός #αμερικανική_οικονομία
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-proti-miniaia-ptosi-tou-pce-apo-to-2020.htm
Τυχαία Θέματα