ΗΠΑ: Πτώση 45% στα κέρδη των τραπεζών το τέταρτο τρίμηνο

Τα κέρδη στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου κατά 45% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, παρά τη μείωση της πίεσης στους καταναλωτές και την ενίσχυση των προσδοκιών για αποφυγή μιας βραχυπρόθεσμης ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ.

Η πτώση, στα 38 δισ. δολάρια, ήταν η μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την BankRegData, πάροχο δεδομένων που συγκεντρώνει τριμηνιαίες εκθέσεις των δανειστών στην Federal Deposit

Insurance Corporation.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα κέρδη υποχώρησαν υπό το βάρος των έκτακτων επιβαρύνσεων που συνδέονται με την κρίση των περιφερειακών τραπεζών το περασμένο έτος. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δαπάνησαν 16 δισ. δολάρια για να καλύψουν την «ειδική αξιολόγηση» που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναπλήρωσε ταμείο ασφάλισης καταθέσεων που συρρικνώθηκε σημαντικά από τις χρεοκοπίες των Silicon Valley Bank, Signature και First Republic.

Τα τριμηνιαία κέρδη επλήγησαν επίσης από την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια κατά 5 δισ. δολάρια, την απώλεια 4 δισ. στα χαρτοφυλάκια χρεογράφων και το υψηλότερο κόστος καθώς οι δανειστές μείωσαν το προσωπικό και αναδιάρθρωσαν τις δραστηριότητές τους.

Ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε υποκαταστήματα τραπεζών των ΗΠΑ μειώθηκε κατά περισσότερους από 45.000 το 2023. Μόνο η Wells Fargo δήλωσε ότι ξόδεψε πάνω από 1 δισ. δολάρια για αποζημιώσεις από περικοπές θέσεων εργασίας το τέταρτο τρίμηνο.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η πτώση των κερδών το περασμένο τρίμηνο δείχνει πώς η ταχεία αύξηση των επιτοκίων - που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και οδήγησε σε χρεοκοπίες των τραπεζών του περασμένου έτους - συνεχίζει να επιβαρύνει τις τράπεζες, μολονότι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JPMorgan Chase, ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ πέρυσι.

Ακόμη, η Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ ξεπέρασαν στα τέλη Ιανουαρίου το επίπεδο του 1 τρισ. για τα ανεξόφλητα δάνεια προς χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δεν δέχονται καταθέσεις. Οι εταιρείες αυτές, hedge funds, private equity και άλλες οντότητες, χρησιμοποιούν τα χρήματα για τη μόχλευση των επενδύσεων και τα δανείζουν όλο και περισσότερο σε δανειολήπτες με μεγάλο ρίσκο.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν άμεσα στους δανειολήπτες αυτούς.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 12% το περασμένο έτος, όταν η συνολική αύξηση των δανείων ήταν υποτονική, μόλις 2%.

#ΗΠΑ #κέρδη #Πτώση #τέταρτο_τρίμηνο #περιφερειακές_τράπεζες
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-ptosi-45-sta-kerdi-ton-trapezon-to-tetarto-trimino.htm
Τυχαία Θέματα