ΗΠΑ: Σπάνιες οι απολύσεις, λίγοι υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας

Με ήπιο ρυθμό αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, έχοντας φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να αψηφά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 σε 204.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη (28/9) το αμερικανικό

υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές είχαν κάνει πρόβλεψη για 215.000 αιτήσεις. Το ποσοστό της περασμένης εβδομάδας ήταν το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2023.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,8% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.

Οι αιτήσεις για διεκδίκηση ανεργίας θεωρούνται αντιπροσωπευτικές του αριθμού απολύσεων. Ο κινητός μέσος όρος των απαιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος εξαλείφει μέρος του «θορύβου» από εβδομάδα σε εβδομάδα, μειώθηκε κατά 6.250 σε 211.000 αιτήσεις.

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από την πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης -αντιπροσωπευτικό στοιχείο για τις προσλήψεις- αυξήθηκε κατά 12.000 σε 1,67 εκατ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσθέτουν κατά μέσο όρο περίπου 236.000 θέσεις εργασίας το μήνα φέτος, χαμηλότερα από το κύμα πανδημίας των προηγούμενων δύο ετών, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός αριθμός. Εκτός από κάποιες απολύσεις στις αρχές του τρέχοντος έτους -κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας- οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους.

Ισχυρή ανάπτυξη

Παράλληλα, η αμερικανική οικονομία διατήρησε έναν αρκετά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το β’ τρίμηνο, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, και φαίνεται να έχει αποκτήσει δυναμική αυτό το τρίμηνο εν μέσω της ανθεκτικής αγοράς εργασίας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε με μη αναθεωρημένο ετήσιο ρυθμό 2,1% το περασμένο τρίμηνο, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου στην τρίτη εκτίμηση του ΑΕΠ για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο θα ήταν μη αναθεωρημένο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε ποσοστό 2,2% από τον προηγουμένως αναφερόμενο ρυθμό του 2%.

αμερικανική οικονομίαΑΕΠεπιδόματα ανεργίαςFEDERAL RESERVEαγορά εργασίας
Keywords
Τυχαία Θέματα